Versenykiírás

Pisztáciás-sajtos süti málnaszósszal (gluténmentes)

HETI AJÁNLAT

Pisztáciás-sajtos süti málnaszósszal (gluténmentes)

Összetevők a tésztához:
5 M-es méretű tojás
40 g vaj (lehet laktózmentes is)
150 g mascarpone (lehet laktózmentes is)
70 ml tej (lehet laktózmentes is)
20 g reszelt parmezán (laktózmentes változatban ez elhagyandó)
60 g eritrit
20 g por alapú édesítő
20 csepp Dulcitsweete édesítő
20 g Lovediet kókuszliszt
20 g Naturmind nyílgyökérliszt
20 g Mester kenyérliszt
20 g kukoricakeményítő
50 g darált pisztácia
fél kávéskanál vaníliaőrlemény
fél kávéskanál gluténmentes sütőpor
1 diónyi kacsazsír/ 1 evőkanál olaj, és 1 evőkanál Mester kenyérliszt a tortaforma kikenéséhez


Összetevők a szószhoz:
300 g fagyasztott málna
30 csepp Dulcitsweete édesítő
20 g por alapú édesítő
Díszítéshez tejszínhab.
Elkészítési idő: 40 perc + 50 perc sütés
8-10 főre, glutén- és cukormentes, laktózmentesen is elkészíthető

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjébe beletesszük az édesítőszereket, összekeverjük, majd félretesszük.

A liszteket összekeverjük a darált pisztáciával és a sütőporral, majd ezt is félretesszük.
A sütőbe beleteszünk egy tepsit, amibe 3 dl vizet öntünk, és előmelegítjük 120 oC-ra.

A mascarponét, a tejet, a vajat és a parmezánt egy kicsi lábosba tesszük, és közepes lángon folytonos keverés mellett egybeolvasztjuk az összetevőket, majd félretesszük hűlni.

A tojássárgáját keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a vaníliaőrleményt, és habosra keverjük. Közben előveszünk egy tortaformát, és kizsírozzuk, majd kilisztezzük. A habos tojássárgájába - lassú (1-es) fokozatra kapcsolva a robotgépet – belekanalazzuk és elkeverjük a kihűlt mascarponés – vajas tejet.

Az édesítőkkel elkevert tojásfehérjét kézi habverővel habbá verjük (akkor jó, ha megáll benne magától a habverő). A felvert tojásfehérjébe beleöntjük a mascarponés-vajas tojássárgáját és a lisztkeveréket, és óvatos mozdulatokkal elkeverjük az összetevőket.

A masszát beleöntjük a kizsírozott, kilisztezett tortaformába, és betesszük az előmelegített sütőbe a vízzel megtöltött tepsibe. A sütőt felvesszük 140 oC-ra, és 50 percig sütjük. Ekkor tűzpróbát tartunk, és kivesszük a süteményt a sütőből.

A sütés alatt a málnát lábosba tesszük, beletesszük az édesítőt, az 1 dl vizet, és lefedve, néha megkevergetve 80 oC-ra melegítjük, majd félretesszük. Ha kihűlt, turmixoljuk, ízlés szerint át is lehet paszírozni, majd megöntözzük vele a sütiszeleteket.

Tippek:

A málnaszósz elhagyható (főleg erre a gyümölcsre való allergia esetén el kell hagyni), de a süti önmagában is nagyon finom, illetve a szósz -ízlés szerint - helyettesíthető bármilyen más lekvárral is.



Címkék




vissza a főoldalra