A legfontosabb vitaminok, ásványi anyagok a terhesség ideje alatt: 1. rész

HETI AJÁNLAT

A legfontosabb vitaminok, ásványi anyagok a terhesség ideje alatt: 1. rész

A teherbeesést követő kb. 8. héttől kezdve a méhlepény elkezdi aktívan raktározni a legtöbb, anyai véráramban keringő vitamint. Abban az esetben tehát, ha a kismama nem fogyaszt megfelelő mennyiségű és/vagy minőségű táplálékot, a vitaminhiány okozta tünetek többnyire elsőként a kismamánál jelentkeznek, de természetesen, a súlyosabb illetve hosszan tartó hiányállapotok a magzat egészséges fejlődését is veszélyeztethetik.

Éppen ezért szükséges bizonyos vitaminokból, ásványi anyagokból, nyomelemekből, illetve azokat tartalmazó alapanyagokból és élelmiszerekből a várandósság ideje alatt nagyobb mennyiséget fogyasztani.

Vegyük sorba, melyek azok a mikroelemek, amelyek feltétlenül szükségesek a zavartalan terhességhez, a baba és a mama szempontjából egyaránt.


A-vitamin:

Az A-vitamin szív, az idegsejtek, illetve a keringési rendszer megfelelő működéséért, a magzat esetén pedig már ezek kialakulásáért is felel. Mindezek mellett persze számos egyéb biokémiai folyamatban is részt vesz. A terhesség utolsó 3 hónapjában-amikor a magzat súlygyarapodása a legnagyobb-igényel legtöbb A-vitamint a kismama szervezete.

A-vitamin szinte minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható (tőkehús, tejtermékek, tojás stb.), béta karotin pedig - mint A-vitamin előanyag- növényi eredetű élelmiszerekben található elsősorban. Tehát, ha a kismama étrendje kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes, nem alakul ki A-vitamin hiány.

A-vitamin túladagolás viszont előfordulhat abban az esetben, ha A-vitamint is tartalmazó étrendkiegészítőt nagyobb mennyiségben fogyaszt a kismama, továbbá az A-vitaminban gazdag máj gyakori étrendbe iktatása is okozhat emelkedett A-vitamin szintet. Érdemes tehát a különféle táplálékkiegészítők és a gyakori máj fogyasztás helyett zöld növényekben bővelkedő ételeket enni.

B-vitamin család:

A B-vitaminok legjelentősebb feladata a szervezet energiatermelő folyamatainak támogatása. Főként a terhesség első 3 hónapjában kiemelt a szerepük, hiszen ilyenkor a leggyorsabb a magzati sejtosztódás. Legfontosabb B-vitaminok: B1 (tiamin), B2 (niacin), B6 (piridoxin) és a B12-vitamin (kobalamin). B-vitamint tartalmaznak a teljes őrlésű gabonák, zöldségek, tojás, tejtermékek, hal, húsok.

A szintén B-vitaminokhoz tartozó folsav szerepe kifejezetten az első trimeszterben fontos, ugyanis az elégtelen folsav-ellátottság velőcső-záródási rendellenességekhez (pl. nyitott gerinccel születés) vezethet. Szükség esetén folsav kiegészítésre is sor kerülhet, más vitaminokkal szemben a mesterségesen előállított folsav jobban felszívódik, mint a természetes változatok.

A folsav megtalálható a legtöbb zöld levelű növényben, banánban, hüvelyesekben.