Blog

Nassolj okosan!
2018 december 17.

Nassolj okosan!

Az édes íz szeretete velünk születik. Az idő múlásával aztán vagy megmarad a természetes vágy az édes ízek iránt, vagy csökken, de az szinte mindannyiunkról elmondható, hogy szeretünk nassolni.

Kedves Érdeklődő!
2018 december 14.

Tisztelt Doktor Nő!
1-es diabetessel hogyan lehet hízni? Sportolt az illető, kiugrott februárban a cukra a stressztől, azóta kordában tartja inzulinnal és a diétával, de 10kg-ot lefogyott. Egyébként sem volt kövér. Magas, vékony 27 éves fiatalember. A vérképe negatív, a legutóbbi 3havi cukorátlaga 6,6 volt.

 

 

Kedves Érdeklődő!
2018 december 13.

Kedves Doktor Nő!

Én kétszer vagyok műtve epével, próbálok vigyàzni arra, hogy mit eszem. Úgy vettem észre, hogy a fehér lisztből készült termékektől felpuffadok, és nem jó az emésztésem . Mit tudna ajánlani?

 

 

Kedves Tünde!
2018 december 11.

Tisztelt Doktor Nő!
Szeretnèk tanácsot kèrni.
5 èves unokám tej, tojás, szója allergiás, ès azt mondták kerülni kell a kereszt allergiás dolgokat. De sajnos azt nem közöltèk, hogy teljesen el kell hagyni, vagy ha nem okoz gondot, akkor mèrtèkkel lehet adni?
Köszönöm a válaszát !
Szèp napot!
UI: szeretnèk termèk ajánlatokat is kèrni mit tudok rendelni☺ amit az unokám is fogyaszthat.

Kedves Ágnes!
2018 december 3.

Tisztelt Dietetikus! Érdeklődni szeretnék, hogy gluténérzékenyeknek mely liszteket javasolja fogyasztásra, mely nem hízlal különösebben? Köszönöm válaszát!

Kedves Lia!
2018 november 30.

Kedves Zsuzsanna! 63 éves nő vagyok, a pajzsmirigyem alul működik. Szeretném tudni, hogyan, milyen módszerrel fogyhatnék néhány kilót?Válaszát előre is köszönöm. Lia 

 

 

 

 

Kedves Katalin!
2018 november 26.

Kedves Dietland!

Szeretnék érdeklődni, hogy milyen édesítőszert használjak cukorbetegség és emésztőrendszeri problémák esetén?  Válaszát előre is köszönöm! Katalin

 

Glikémiás index
2018 november 22.

Glikémiás index: A glikémiás index (GI) a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek vércukorszint emelő képességét mutatja meg. A legegyszerűbb cukor, a glükóz glikémiás indexe 100, a glikémiás index számértéke a szőlőcukorhoz viszonyítja az egyéb élelmiszerek vércukorszint emelő hatását. A glikémiás index tehát megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrátok milyen gyorsan szívódnak fel, de az élelmiszer szénhidrát tartalmáról nem ad tájékoztatást.

Kedves Evelin!
2018 november 12.

Kedves Zsuzsanna!

10 éves kisfiam hasa gyakran fáj étkezést követően. Azt gyanítom, hogy a tejtermékek lehetnek ezért felelősek. Szeretném megkérdezni, milyen vizsgálattal lehetne kideríteni a probléma okát. Köszönöm! Evelin

 

Eritritol / Eritrit
2018 november 6.

ERITRITOL / ERITRIT

Az eritritol, vagy más néven eritrit egy gyümölcsök, cukor, melasz vagy keményítő erjesztésével előállított cukoralkohol, melyet természetes édesítőszerként használnak. Hűs, édes, utóízmentes. Édesítőereje 60-80%-a cukorénak. Glikémiás indexe viszont gyakorlatilag 0, így cukorbetegek is fogyaszthatják.

Kalória
2018 november 6.

Kalória: A kalória az energia mértékegysége. A kalória az az energiamennyiség, amely egy gramm víz hőmérsékletét 1 celsius fokkal emeli meg. A táplálkozástudományban és a hétköznapi életben az ennél ezerszer nagyobb mértékegységet nevezzük kalóriának. A hétköznapban használt kalória hivatalosan kilokalóriát jelent, jele a kcal.

Anyagcsere
2018 november 6.

Anyagcsere: Az anyagcsere az alapanyagcserét és a 24 óra alatti fizikai és szellemi munkához szükséges többletenergia összességét jelenti. Az anyagcsere energiamennyisége tehát mindig magasabb az alapanyagcserénél, mértéke függ az adott személy fizikai és szellemi aktivitásától, testösszetételétől, izom-zsír arányától, nemétől és életkorától egyaránt.

Kókuszolaj
2018 november 6.

KÓKUSZOLAJ / KÓKUSZZSÍR

A kókuszolaj a kókuszpálma magjának szárított beléből készített növényi olaj. Szobahőmérsékleten krémszerű, olvadáspontja 24 °C körül van. Füstölési hőmérséklete a főzőolajok közül az egyik legmagasabb, ezért a kókuszolaj többszöri használata is engedélyezett. Megkülönböztethetünk a hidegen sajtolt, extra szűz valamint finomított, elsősorban sütéshez szánt verziókat.

ENERGIAMENTES
2018 november 5.

ENERGIAMENTES

Az az élelmiszer nevezhető energiamentesnek, melynek energiatartalma nem haladja meg a 4kcal (17kJ)/100 g határértéket. Asztali édesítőszerek esetében a határérték 0,4kcal (1,7kJ)/adag.

Élelmi rostok
2018 október 31.

Élelmi rostok: Élelmi rostoknak nevezzük a táplálékokban található olyan összetett szénhidrátokat, amelyeket az emberi vékonybél nem képes megemészteni és hasznosítani. Az élelmi rostok mégis rendkívül fontosak az emberi szervezet számára. Segítenek fenntartani a stabil vércukorszintet, gátolják a koleszterin és epesavak bélből történő felszívódását, hozzájárulnak a vastagbél flóra egészségéhez, és bizonyos élelmi rostok (pl. pektin) még gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Felnőttek számára javasolt élelmirost mennyiség: 25-40 g/nap.

Goji bogyó
2018 október 26.

GOJI BOGYÓ

A goji bogyó Ázsiából, főként Kínából származó aszalt gyümölcs. A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot is tartalmaz. Talán emiatt is rendkívüli gyógyhatást tulajdonítanak neki, valamint a világ számos részén afrodiziákumként ismerik.

Xilitol / Xilit és a kutyák
2018 október 26.

Xilitol / Xilit és a kutyák:A xilitolt, illetve xilitet tartalmazó élelmiszerek esetében legyünk nagyon körültekintőek kis kedvenceinkkel, soha ne adjunk ilyeneket, ugyanis a kutyák számára életveszélyes lehet, miután már akár 1-2 gramm is hipoglikémáit okoz a szervezetükben.

HIMALÁJA SÓ
2018 október 25.

HIMALÁJA SÓ

A himalája sót jellemzően Pakisztánban, a Himalája szomszédságában, hagyományosan kézi erővel bányásszák és vegyszeres eljárások nélkül kerül forgalomba. Alap összetételét tekintve nem tér el a többi sófajtától, azoktól csak az egyéb ásványi anyag tartalmában különbözik. A himalája só főként a benne található magas vas-oxid mennyiségnek köszönheti a különböző árnyalatú, jellegzetes rózsaszín színét is.

Alacsony cukortartalmú
2018 október 25.

ALACSONY CUKORTARTALMÚ

Az az élelmiszer nevezhető alacsony cukortartalmúnak, melynek cukor tartalma nem haladja meg szilárd anyagok esetében az 5g/100g, folyadékok esetében a 2,5g/100 ml határértéket.

Xilitol, xilit vagy nyírfacukor?
2018 január 21.

A xilitol egy cukoralkohol amit a xilózból állítanak elő és édesítőszerként használunk. Neve az ógörög “xylon”  (ami azt jelenti “fa”) szóból és az “-itol” végződésből (amit a cukoralkoholok megkülönböztetésére használunk) tevődik össze. A xilitol és a xilit azonos anyagot jelöl, a xilit egy régiesebb kémiai névhasználat. A xilitol természetesen előfordul egyes  zöldségekben, gyümölcsökben, és még az emberi test is termeli. Magyarosított elevezése a nyírfacukor arra utal, hogy a xilitolt először nyírfából vonták ki. Mára azonban ipari termelése főleg kukoricarostból történik...


első«1»utolsó (29)