Kisokos

2019 október 14.
Inzulinrezisztencia

Ez a bizonyos szénhidrát-anyagcsere zavar 15-20 évvel ezelőtt szinte még ismeretlen volt, mára viszont, becsült adatok szerint a felnőtt lakosság akár 60%-át is érintheti. Bátran kijelenthetjük, ma már talán nincs is olyan ember, akinek az ismeretségi körében ne lenne legalább egy inzulinrezisztens személy. 

folytatás...

2019 október 8.
Basmati rizs

A basmati rizs őshazája a Himalája lábánál található, de ma már számos országban termesztik. 

folytatás...

2019 szeptember 19.
Gyömbér

A gyömbér az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, amit ismerünk.

folytatás...

2019 szeptember 13.
Iskolakezdés 2. rész: Ebéd, uzsonna, vacsora

Ebéd-a misztikus étkezés

Bár a gyerekek táplálkozása mennyiség és minőség szempontjában is mutat eltéréseket a felnőttekéhez képest, ideális esetben számukra is az ebéd a legkiadósabb étkezés a főétkezések közül.

folytatás...

2019 szeptember 10.
Iskolakezdés 1. rész: Reggeli és tízórai

Beköszöntött a szeptember, elkezdődött az iskola. A kiselsősök nagy izgalommal várják az új élményeket, de a többi évfolyam számára is hirtelen váltást jelent az iskola a nyári szünet után.

folytatás...

2019 szeptember 4.
Füge

Jónéhány évvel ezelőtt még csupán Karácsony táján, aszalt vagy szárított formában jelent meg a füge a boltok polcain, ma viszont már gyakran vásárolhatjuk meg ezt a finom gyümölcsöt, frissen is.

folytatás...

2019 augusztus 26.
Káposzta

Tudtad, hogy a káposzta nem más, mint egy gigantikus méretű rügy? 

folytatás...

2019 augusztus 14.
Kedves Éva!

Kedves Doktornő!

36 éves vagyok és 18 éves korom óta szedek antidepresszánst. Paroxatot. A gyógyszer szedése óta 20 kg-ot híztam. Azt szeretném kérdezni, hogy az ilyen gyógyszert szedőknek létezik speciális diéta ami megszabadíthatna ettől a súlyfeleslegtől?

Köszönöm szépen!

 

folytatás...

2019 augusztus 7.
Zöldség vagy gyümölcs?

Tudod, mi a legfőbb különbség a zöldségek és a gyümölcsök között? 

folytatás...

2019 augusztus 6.
Kedves Katalin!

Kedves Zsuzsanna!

A segítségét szeretném kérni az alábbi dologban. 

A párom (férfi) húgysavszintje még a határon belül van, de már kapott rá gyógyszert. Jelenleg súlytöblettel rendelkezik, 170 cm és 92 kg. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben kötelező e a purinszegény diéta vagy elegendő egy sima diéta is? Tudna esetleg egy mintaétrendet összeállítani részére, esetleg javasolt inkább egy szakember felkeresése?

Az étrenden túl melyek azok az élelmiszerek, ételek amik fogyaszthatók? 

Válaszát köszönöm.

folytatás...

2019 július 24.
Vacsora: a kritikus étkezés

Bár hivatalosan az ebéd a főétkezések közül a legbőségesebb, mégis, legtöbben vacsora alkalmával kívánjuk meg kedvenc ételeinket, sokszor túlzó mennyiségben. 

folytatás...

2019 július 16.
Nádcukor

A nádcukor nem más, mint cukornádból kinyert szacharóz. 

folytatás...

2019 július 8.
Bodza

A bodza virágából készített teát és szörpöt mindenki ismeri, de kevesen tudják, hogy a fekete bodza olyan gyógynövény, amelynek kérge, levele és termése egyaránt hasznosítható.

folytatás...

2019 június 25.
Dinnyemag

Tudtad, hogy a görögdinnye mag rengeteg hasznos anyagot tartalmaz?

folytatás...

2019 június 12.
Gyümölcslé, üdítő, alkohol? Különböznek, mégis hasonlók…

Biztosan akadnak olyanok, akik elképzelni sem tudják, hogyan említhetők egy lapon az üdítőitalok és az alkoholos italokkal. Természetesen, az alkoholtartalmú italok nagyobb mennyiségű, rendszeres fogyasztása egyéb egészségkárosító hatásokkal rendelkezik, de jó, ha megbarátkozunk a gondolattal, hogy a nap mint nap fogyasztott cukros üdítőitalok, de akár még a gyümölcslevek is katalizálhatnak hosszútávon olyan májkárosító folyamatokat, mint az alkohol.

folytatás...

2019 június 12.
Kedves Éva!

Kedves Zsuzsa,

Hetente egyszer-kétszer járok kocogni. Alkalmanként 5 km-t. Hétvégén délelőtt. Éhgyomorra nem merek elindulni, de jóllakva sem. Nem tudom, mit kellene ennem futás előtt. Fehérjét vagy inkább szénhidrátot vagy egyáltalán kell-e enni vagy sem sportolás előtt.

Válaszát előre is köszönöm!

Éva

folytatás...

2019 június 5.
Zöldborsó

A zöldborsó talán a legkedveltebb zöldségféle a gyerekek körében. Élénk színe és játékos termése miatt a kicsik többsége szívesen fogyasztja.

folytatás...

2019 május 28.
Kókuszvirágcukor

A kókuszcukor, vagy más néven pálmacukor a kókusz nektárjából előállított természetes édesítő.

folytatás...

2019 május 22.
Rendszeresen rendszertelenül?

Manapság, talán kevésbé van jelen a rendszertelen táplálkozás okai között a lehetőségek hiánya, hiszen az élelmiszeripar kínálata óriási, egymást érik az élelmiszerüzletek, pékségek, büfék, gyorséttermek, cukrászdák. A problémát sokkal inkább az időhiány okozza. Bármennyire is közhelyes a kifejezés, valóban rohanó világ a miénk, ahol a teljesítménykényszer sokszor elviszi a fókuszt saját igényeinkről.

folytatás...

2019 május 15.
Cseresznye

Cseresznye

Ahogyan a zamatos eper, úgy a lédús, roppanós cseresznye is lázba hozza tavasszal a friss gyümölcsre éhezőket. 

folytatás...

első«1234utolsó (64)