Blog

Tökmag, tökmagolaj
2019 január 22.

Tökmag, tökmagolaj

A tökmag sokakban ébreszt nosztalgikus emlékeket, hiszen a napraforgó mellett ez az az olajos mag, amit minden gyermek imádott rágcsálni,  főként ha azt vidéken, szülők, nagyszülők kertjében zsákmányolhatta.

Amíg régen jó móka és időtöltés volt a tökmag bontása és majszolása, ma már csak kevesen választják nassolnivalóként a héjas tökmagot. Az elmúlt évtizedekben ugyanis, hazánkban is elterjedt az olajtök mezőgazdasági termesztése.

Víz, víz, tiszta víz
2019 január 17.

Víz, víz, tiszta víz

Az egészséges életmód elkötelezettjei gyakran kerülnek nehéz helyzetbe, hiszen a legfrissebb kutatási eredmények sokszor cáfolnak rá a korábban rendíthetetlennek hitt táplálkozási ajánlásokra.
De legyen szó bármelyik új elméletről, vagy akár diétás csodamódszerről, a folyadékfogyasztással kapcsolatos véleményekben jelentős különbséget nem találunk, egyöntetűen buzdítanak bennünket a bőséges folyadékfogyasztásra.  

Komplett fehérjék
2019 január 14.

Komplett fehérjék: Komplett fehérjéknek nevezzük azokat a fehérjéket, amelyek minden esszenciális aminosavat tartalmaznak. A komplett fehérjék magas biológiai értékűek, többnyire állati eredetű fehérjék: pl. hús, tojás, hal, tej-és tejtermékek. Folyamatos vizsgálatok zajlanak bizonyos növényi fehérjékkel kapcsolatban, amelyek szintén tartalmazhatják az összes esszenciális aminosavat.

Leptin, az éhséghormon
2019 január 10.

Leptin, az éhséghormon

 

Biztos vagyok benne, mindannyian tapasztaltátok már, milyen érzés, amikor többet esztek, mint amire valójában szükségetek lenne.  

Vannak, akik rendszeresen, napjában többször is elkövetik ezt a hibát, vannak, akik kimondottan vacsora alkalmával nem tudnak megállj-t parancsolni maguknak, míg mások hétvégén, vagy ünnepnapokon csábulnak el, és fogyasztanak túlzó mennyiségű ételt.

Ami biztos: minél többször „túleszed” magad, annál fontosabb, hogy végigolvasd ezt a néhány sort!

Szénhidrátok
2019 január 3.

Szénhidrátok: A szénhidrátok olyan szént, hidrogént és oxigént tartalmazó vegyületek, amelyeket a növények fotoszintézis során termelnek. Mivel rengeteg típusú szénhidrát létezik, szerkezetük alapján csoportosíthatjuk őket. Amíg a köznyelvben többnyire egyszerű- és összetett szénhidrátokként említjük őket, addig a tudomány  monoszaharidok, diszacharidok/oligoszcharidok illetve poliszacharidok nevű csoportokat különböztet meg.

Kedves Érdeklődő!
2018 december 19.

Tisztelt Dietland!

Sokat próbálkozom diétázni, de mindíg kudarcba fullad. Elméletben tudom, hogy mit lehet enni, de gyakorlatban nem tudom meg állni, hogy ne egyek pl. édességet. Ha lehetne tanácsot kérni, hogy mit tegyek ha éhes vagyok? Egy napi menűm miből álljon? Köszönöm a segítséget.

 

 

Nassolj okosan!
2018 december 17.

Nassolj okosan!

Az édes íz szeretete velünk születik. Az idő múlásával aztán vagy megmarad a természetes vágy az édes ízek iránt, vagy csökken, de az szinte mindannyiunkról elmondható, hogy szeretünk nassolni.

Kedves Érdeklődő!
2018 december 14.

Tisztelt Doktor Nő!
1-es diabetessel hogyan lehet hízni? Sportolt az illető, kiugrott februárban a cukra a stressztől, azóta kordában tartja inzulinnal és a diétával, de 10kg-ot lefogyott. Egyébként sem volt kövér. Magas, vékony 27 éves fiatalember. A vérképe negatív, a legutóbbi 3havi cukorátlaga 6,6 volt.

 

 

Kedves Érdeklődő!
2018 december 13.

Kedves Doktor Nő!

Én kétszer vagyok műtve epével, próbálok vigyàzni arra, hogy mit eszem. Úgy vettem észre, hogy a fehér lisztből készült termékektől felpuffadok, és nem jó az emésztésem . Mit tudna ajánlani?

 

 

Kedves Tünde!
2018 december 11.

Tisztelt Doktor Nő!
Szeretnèk tanácsot kèrni.
5 èves unokám tej, tojás, szója allergiás, ès azt mondták kerülni kell a kereszt allergiás dolgokat. De sajnos azt nem közöltèk, hogy teljesen el kell hagyni, vagy ha nem okoz gondot, akkor mèrtèkkel lehet adni?
Köszönöm a válaszát !
Szèp napot!
UI: szeretnèk termèk ajánlatokat is kèrni mit tudok rendelni☺ amit az unokám is fogyaszthat.

Kedves Ágnes!
2018 december 3.

Tisztelt Dietetikus! Érdeklődni szeretnék, hogy gluténérzékenyeknek mely liszteket javasolja fogyasztásra, mely nem hízlal különösebben? Köszönöm válaszát!

Kedves Lia!
2018 november 30.

Kedves Zsuzsanna! 63 éves nő vagyok, a pajzsmirigyem alul működik. Szeretném tudni, hogyan, milyen módszerrel fogyhatnék néhány kilót?Válaszát előre is köszönöm. Lia 

 

 

 

 

Kedves Katalin!
2018 november 26.

Kedves Dietland!

Szeretnék érdeklődni, hogy milyen édesítőszert használjak cukorbetegség és emésztőrendszeri problémák esetén?  Válaszát előre is köszönöm! Katalin

 

Glikémiás index
2018 november 22.

Glikémiás index: A glikémiás index (GI) a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek vércukorszint emelő képességét mutatja meg. A legegyszerűbb cukor, a glükóz glikémiás indexe 100, a glikémiás index számértéke a szőlőcukorhoz viszonyítja az egyéb élelmiszerek vércukorszint emelő hatását. A glikémiás index tehát megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrátok milyen gyorsan szívódnak fel, de az élelmiszer szénhidrát tartalmáról nem ad tájékoztatást.

Kedves Evelin!
2018 november 12.

Kedves Zsuzsanna!

10 éves kisfiam hasa gyakran fáj étkezést követően. Azt gyanítom, hogy a tejtermékek lehetnek ezért felelősek. Szeretném megkérdezni, milyen vizsgálattal lehetne kideríteni a probléma okát. Köszönöm! Evelin

 

Eritritol / Eritrit
2018 november 6.

ERITRITOL / ERITRIT

Az eritritol, vagy más néven eritrit egy gyümölcsök, cukor, melasz vagy keményítő erjesztésével előállított cukoralkohol, melyet természetes édesítőszerként használnak. Hűs, édes, utóízmentes. Édesítőereje 60-80%-a cukorénak. Glikémiás indexe viszont gyakorlatilag 0, így cukorbetegek is fogyaszthatják.

Kalória
2018 november 6.

Kalória: A kalória az energia mértékegysége. A kalória az az energiamennyiség, amely egy gramm víz hőmérsékletét 1 celsius fokkal emeli meg. A táplálkozástudományban és a hétköznapi életben az ennél ezerszer nagyobb mértékegységet nevezzük kalóriának. A hétköznapban használt kalória hivatalosan kilokalóriát jelent, jele a kcal.

Anyagcsere
2018 november 6.

Anyagcsere: Az anyagcsere az alapanyagcserét és a 24 óra alatti fizikai és szellemi munkához szükséges többletenergia összességét jelenti. Az anyagcsere energiamennyisége tehát mindig magasabb az alapanyagcserénél, mértéke függ az adott személy fizikai és szellemi aktivitásától, testösszetételétől, izom-zsír arányától, nemétől és életkorától egyaránt.

Kókuszolaj
2018 november 6.

KÓKUSZOLAJ / KÓKUSZZSÍR

A kókuszolaj a kókuszpálma magjának szárított beléből készített növényi olaj. Szobahőmérsékleten krémszerű, olvadáspontja 24 °C körül van. Füstölési hőmérséklete a főzőolajok közül az egyik legmagasabb, ezért a kókuszolaj többszöri használata is engedélyezett. Megkülönböztethetünk a hidegen sajtolt, extra szűz valamint finomított, elsősorban sütéshez szánt verziókat.

ENERGIAMENTES
2018 november 5.

ENERGIAMENTES

Az az élelmiszer nevezhető energiamentesnek, melynek energiatartalma nem haladja meg a 4kcal (17kJ)/100 g határértéket. Asztali édesítőszerek esetében a határérték 0,4kcal (1,7kJ)/adag.


első«12utolsó (35)