Kisokos

2019 június 25.
Dinnyemag

Tudtad, hogy a görögdinnye mag rengeteg hasznos anyagot tartalmaz?

folytatás...

2019 június 12.
Gyümölcslé, üdítő, alkohol? Különböznek, mégis hasonlók…

Biztosan akadnak olyanok, akik elképzelni sem tudják, hogyan említhetők egy lapon az üdítőitalok és az alkoholos italokkal. Természetesen, az alkoholtartalmú italok nagyobb mennyiségű, rendszeres fogyasztása egyéb egészségkárosító hatásokkal rendelkezik, de jó, ha megbarátkozunk a gondolattal, hogy a nap mint nap fogyasztott cukros üdítőitalok, de akár még a gyümölcslevek is katalizálhatnak hosszútávon olyan májkárosító folyamatokat, mint az alkohol.

folytatás...

2019 június 12.
Kedves Éva!

Kedves Zsuzsa,

Hetente egyszer-kétszer járok kocogni. Alkalmanként 5 km-t. Hétvégén délelőtt. Éhgyomorra nem merek elindulni, de jóllakva sem. Nem tudom, mit kellene ennem futás előtt. Fehérjét vagy inkább szénhidrátot vagy egyáltalán kell-e enni vagy sem sportolás előtt.

Válaszát előre is köszönöm!

Éva

folytatás...

2019 június 5.
Zöldborsó

A zöldborsó talán a legkedveltebb zöldségféle a gyerekek körében. Élénk színe és játékos termése miatt a kicsik többsége szívesen fogyasztja.

folytatás...

2019 május 28.
Kókuszvirágcukor

A kókuszcukor, vagy más néven pálmacukor a kókusz nektárjából előállított természetes édesítő.

folytatás...

2019 május 22.
Rendszeresen rendszertelenül?

Manapság, talán kevésbé van jelen a rendszertelen táplálkozás okai között a lehetőségek hiánya, hiszen az élelmiszeripar kínálata óriási, egymást érik az élelmiszerüzletek, pékségek, büfék, gyorséttermek, cukrászdák. A problémát sokkal inkább az időhiány okozza. Bármennyire is közhelyes a kifejezés, valóban rohanó világ a miénk, ahol a teljesítménykényszer sokszor elviszi a fókuszt saját igényeinkről.

folytatás...

2019 május 15.
Cseresznye

Cseresznye

Ahogyan a zamatos eper, úgy a lédús, roppanós cseresznye is lázba hozza tavasszal a friss gyümölcsre éhezőket. 

folytatás...

2019 május 8.
Földieper

Földieper

Az epret mindenki szereti! Nemcsak finom, üde íze miatt, hanem azért is, mert jelzi, hamarosan itt a nyár!

folytatás...

2019 május 3.
Lenmag/lenmagolaj

Lenmag/lenmagolaj

Bár azt hihetnénk, hogy a lenmagot a modern, egészségtudatos táplálkozás kapcsán ismerjük, bizonyítékok vannak rá, hogy már őseink is fogyasztották, jótékony hatásai miatt. 

folytatás...

2019 április 25.
Aloe vera

Aloe vera

Az aloe vera az aloe nemzetségbe tartozó húsos levelű növény, 300 rokona közül több fajról is bebizonyosodott, hogy bizonyos betegséges kezelésében hatékonyak.

folytatás...

2019 április 11.
Medvehagyma

Medvehagyma

A medvehagyma évről évre egyre népszerűbb és keresettebb fűszernövény hazánkban is.

folytatás...

2019 április 4.
Csicseriborsó

Csicseriborsó

A csicseriborsó, vagy népies nevén bagolyborsó a kétszikűek osztályába tartozó pillangósvirágú növény.  Bár hazánk nem jár élen a csicseriborsó termesztésben, az elmúlt évek egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészséges táplálkozás híveinek körében.

folytatás...

2019 március 28.
Útifűmaghéj

Útifűmaghéj:Az útifű, más néven indiai bolhafű Iránban és Indiában őshonos gyógynövény, amelynek magját és magburkát elsősorban gyógyászati célokra használják. 

folytatás...

2019 március 22.
Kedves Levélíró!

Üdvözlöm!


Egész életemben vékony, hízásra nehezen hajlamos voltam. Jelenleg 30 éves, 167 cm és 55 kiló vagyok. Pár éve már, hogy rettenetesen zavar a hasam. Igen, tudom minden nő óriásinak látja a hasát, de az enyémre sokszor tesznek mások is megjegyzést. Mivel sosem voltam hízékony, nem kellett oda figyelnem, hogy mit eszek. Jöhetett szalonna sonkával, csoki sütivel stb....
Volt, hogy 5 kilóval nehezebb voltam, de még akkor is kisebb hasam volt. Nagyon zavar mert eléggé kitüremkedik és nem vagyok benne biztos, hogy ez egészséges. Ami a legnagyobb problémám ebben, hogy azt sem tudom kihez forduljak ez ügyben. Nagyjából egy éve csökkentettem a cukor, a zsír, a szénhidrát bevitelt, kondi terembe járok, futok és a hasam meg sem mozdul. Ez azért is elég kényes, mert egy kövérebb nőn annyira nem feltűnő, mint rajtam aki vékony. Fogalma sincs, hogy ez "háj" vagy zsigeri zsír...., továbbá mit kéne még tennem, hogy ha nem is eltűnjön, de legalább ne lenne ekkora.
Hasmenés, hányás nincs. Reggel is nagy a hasam, de mintha estére nagyobb lenne, de erre nem mernék fogadni. Van, hogy elhívnak vendégségbe enni, utána mindig kellemetlenül érzem magam, mert teli gyomorral nagyobbnak látszik. Próbálok bő felsőket hordani, de még azon keresztül is látszik. Hallott már hasonló esetről? Megköszönném ha adna valami tippet, hogy mit lehetne ezzel kezdeni, kihez lehetne vele fordulni.

folytatás...

2019 március 18.
Hajdina

Hajdina

Bár a hajdinát, vagy más néven pohánkát felhasználása miatt a gabonafélékhez soroljuk, valójában a keserűfűfélék családjába tartozik, a rebarbara és a sóska közeli rokona.

folytatás...

2019 március 4.
Diéta vagy fogyókúra? A látszat néha csal..az egészséged sosem!

Napjainkban divattá vált diétázni, vagy legalábbis valamilyen diétás iránymutatást követni.

De kinek mit jelent a szó: diéta. Az angol nyelvben a diet-et ugyan étrendként fordítjuk, magyarul viszont a diéta kifejezés valami egészen mást jelent: többnyire nem táplálkozási irányelvet, sokkal inkább egy olyan meghatározott időszakot, amely alatt a megszokott táplálkozási szokásainkon drasztikusan változtatunk. A testtömeg-csökkentő diétát pedig egyszerűen „lefogyókúrázzuk”. Pedig, ha értelmeznénk a diéta és fogyókúra kifejezések valós tartalmát, azonnal rájönnénk, hol követjük el a legnagyobb hibát.

folytatás...

2019 január 22.
Tökmag, tökmagolaj

Tökmag, tökmagolaj

A tökmag sokakban ébreszt nosztalgikus emlékeket, hiszen a napraforgó mellett ez az az olajos mag, amit minden gyermek imádott rágcsálni,  főként ha azt vidéken, szülők, nagyszülők kertjében zsákmányolhatta.

Amíg régen jó móka és időtöltés volt a tökmag bontása és majszolása, ma már csak kevesen választják nassolnivalóként a héjas tökmagot. Az elmúlt évtizedekben ugyanis, hazánkban is elterjedt az olajtök mezőgazdasági termesztése.

folytatás...

2019 január 17.
Víz, víz, tiszta víz

Víz, víz, tiszta víz

Az egészséges életmód elkötelezettjei gyakran kerülnek nehéz helyzetbe, hiszen a legfrissebb kutatási eredmények sokszor cáfolnak rá a korábban rendíthetetlennek hitt táplálkozási ajánlásokra.
De legyen szó bármelyik új elméletről, vagy akár diétás csodamódszerről, a folyadékfogyasztással kapcsolatos véleményekben jelentős különbséget nem találunk, egyöntetűen buzdítanak bennünket a bőséges folyadékfogyasztásra.  

folytatás...

2019 január 14.
Komplett fehérjék

Komplett fehérjék: Komplett fehérjéknek nevezzük azokat a fehérjéket, amelyek minden esszenciális aminosavat tartalmaznak. A komplett fehérjék magas biológiai értékűek, többnyire állati eredetű fehérjék: pl. hús, tojás, hal, tej-és tejtermékek. Folyamatos vizsgálatok zajlanak bizonyos növényi fehérjékkel kapcsolatban, amelyek szintén tartalmazhatják az összes esszenciális aminosavat.

folytatás...

2019 január 10.
Leptin, az éhséghormon

Leptin, az éhséghormon

 

Biztos vagyok benne, mindannyian tapasztaltátok már, milyen érzés, amikor többet esztek, mint amire valójában szükségetek lenne.  

Vannak, akik rendszeresen, napjában többször is elkövetik ezt a hibát, vannak, akik kimondottan vacsora alkalmával nem tudnak megállj-t parancsolni maguknak, míg mások hétvégén, vagy ünnepnapokon csábulnak el, és fogyasztanak túlzó mennyiségű ételt.

Ami biztos: minél többször „túleszed” magad, annál fontosabb, hogy végigolvasd ezt a néhány sort!

folytatás...

első«123utolsó (51)