Kisokos

Facebook

2020 október 27.
Sütőtök

A sütőtök élénksárga színe sejteti velünk, hogy nemcsak egy mutatós, jellegzetesen karakteres megjelenésű, de igen egészséges tökfélével van dolgunk.

folytatás...

2020 október 26.
Vashiány

Kedves Zsuzsanna!

10 éve vegetáriánus vagyok (48 éves), és az alábbi problémákkal küzdök: néha erőteljes vérzés, (utoljára már 2 hónapja volt), vashiány, méhpolip (1-1 cm). Egyébként teljesen probléma- és panaszmentes az életem, rendszeresen sportolok is (torna, tánc).
A vashiányt igyekszem pótolni vastartalmú ételekkel (pl. gránátalma, spenót), Schüssler-sóval is (3-as), de úgy tűnt, hogy ez kevés.

Válaszát előre is köszönöm.

folytatás...

2020 október 16.
Csipkebogyó

Az ősz beköszöntével, a természetet járva gyakran találkozhatunk a vadrózsa áltermésével, a csipkebogyóval. Arról szinte mindannyian hallhattunk már, hogy a csipkebogyót legjobb az első fagyot követően szüretelni, illetve hogy a termés gyümölcshúsa rendkívül magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. 

folytatás...

2020 október 7.
Birsalma

A birsalma rendkívül megosztó gyümölcs. Vannak, akik rajonganak érte, amíg mások elképzelhetetlennek tartják, hogy akár egyszer is fogyasszanak belőle. Pedig, kétség nem fér hozzá, a birsalma az ősz egyik legértékesebb gyümölcstermése.

folytatás...

2020 október 1.
Szilva

Az ősz egyik legmeghatározóbb gyümölcse a hamvas szilva. A hazai kertekben gyakran jelenlévő gyümölcsfákról szeptember-október hónapokban szüretelhető a zamatos gyümölcs. 23 faja él nálunk, amelyek csonthéjas termései ízben, színben, méretben és formában némileg különböznek egymástól.

folytatás...

2020 szeptember 25.
Gluténmentesen az iskolában

A gluténmentes diétát követők száma évről évre emelkedik. Ennek legfőbb oka az, hogy a diagnosztikai lehetőségek elérhetőbbek és egyre szélesebb körben elterjedtek.

folytatás...

2020 szeptember 8.
Rezveratrol

A rezveratrol egy rendkívül erős antioxidáns hatású vegyület, amelyet bizonyos növények immunválaszként termelnek, hogy megvédjék magukat a fertőzésekkel szembe.

folytatás...

2020 augusztus 27.
Fruktóz intolerancia - fruktózfelszívódási zavar

A fruktóz intolerancia nem más, mint a gyümölcscukor „feldolgozási” képtelensége.

A fruktóz egy öttagú gyűrűből álló monoszacharid. Mivel a monoszacharidok a legegyszerűbb cukrok, ezeket tovább bontani (emészteni) már nem lehet, viszont a glükózzá történő átalakításuk fontos. A fruktóz vékonybélből történő felszívódását követően ez a folyamat ideális esetben egy, a  szervezetben termelődő enzim (fruktóz – 1- foszfát-aldoláz) segítségével történik.

folytatás...

2020 augusztus 7.
Tejfehérje allergia

A hétköznapokban gyakran használt „tejallergia” kifejezés megtévesztő lehet, mivel egyesek laktózintoleranciát (tejcukorérzékenységet), amíg mások tejfehérje érzékenységet értenek alatta.

folytatás...

2020 június 19.
Fekete szezámmag

Fekete szezámmaggal egyre gyakrabban találkozhatunk reform-élelmiszer üzletekben, és bár elsőre idegennek tűnhetnek a fekete magocskák, nem járunk rosszul, ha közelebbről is megismerkedünk velük.

folytatás...

2020 június 3.
Pak choi

Hazai piacokon és nagyobb szupermarketekben szinte egész évben fellelhető egy kínai kelhez hasonlító, de nála kisebb méretű illetve simább levélzettel rendelkező káposztaféle: a pak choi.

folytatás...

2020 május 27.
Mégsem „marad el” idén a nyár?

A kijárási megszorítások illetve a heteken hónapokon át tartó home office jelentősen korlátozott bennünket szokásos napi teendőink elvégzésében, szabadidős programjaink megvalósításában, és a testmozgásban is. Pedig jellemzően éppen az év első hónapjaiban határozzák el legtöbben, hogy elkezdenek sportolni, illetve a megszokott testmozgás mértékét növelik, hogy elégedetten indíthassák a strandszezont.

 

folytatás...

2020 május 25.
Kedves Kérdező!

 

Tisztelt Hölgyem/Uram!

 

Segítséget szeretnék kérni, a labor eredményemmel kapcsolatban.

 

Éhgyomri glukóz (plazmából) 5.4 mmol/l
60 perces glukóz 6.7 mmol/L
120 perces glukóz 6.3 mmol/L
Inzulin 19.6 mIU/L
Inzulin 60 perc 109.1 mIU/L
Inzulin 120 perc 104.1 mIU/L
Inzulin rezisztencia (HOMA index) 4.70

Ezen értékek megfelelőek, vagy szükséges lenne további vizsgálatot végezni?

Segítségét és válaszát köszönöm!

folytatás...

2020 május 15.
Mediterrán diéta a mindennapokban

A jelenleg kialakult helyzetben talán még inkább fontos, hogy odafigyeljünk egészségünkre, és a rendelkezésünkre álló lehetőségekkel fokozottan igyekezzünk támogatni immunrendszerünket.

folytatás...

2020 március 25.
Kedves Levélíró!

Szép napot kívánok!! 

Segítséget szeretnék kérni!! Műtét utáni pajzsmirizs alulműködésem van. Gyógyszerrel beállítva. Mégsem tudok fogyni!
Az orvosom ajánlotta a kalória számolást, csak azt nem tudom, hogy mennyi kalória kell, hogy fogyni tudjak. Ülő életmód, 169 cm, 110 kg, 32 éves!!

Nagyon hálás lennek a segítségért!! 

Üdvözlettel egy elkeseredett Nő!!

folytatás...

2020 március 2.
A legfontosabb vitaminok, ásványi anyagok a terhesség ideje alatt: 2. rész

C-vitamin:

Az egyik legfontosabb antioxidáns tartalmú vitamin. 

folytatás...

2020 február 28.
A legfontosabb vitaminok, ásványi anyagok a terhesség ideje alatt: 1. rész

A legfontosabb vitaminok, ásványi anyagok a terhesség ideje alatt: 1. rész

A teherbeesést követő kb. 8. héttől kezdve a méhlepény elkezdi aktívan raktározni a legtöbb, anyai véráramban keringő vitamint. Abban az esetben tehát, ha a kismama nem fogyaszt megfelelő mennyiségű és/vagy minőségű táplálékot, a vitaminhiány okozta tünetek többnyire elsőként a kismamánál jelentkeznek, de természetesen, a súlyosabb illetve hosszan tartó hiányállapotok a magzat egészséges fejlődését is veszélyeztethetik.

folytatás...

2020 február 21.
Babatervezés – étrend tervezéssel

 

Már a fogantatást megelőző időszakban rendkívül fontos, hogy az anya vitamin-és ásványianyag raktárai feltöltött állapotban legyenek. Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok illetve nyomelemek szintje ugyanis jelentős befolyással lehet a megtermékenyülés sikerességére. A babatervezés időszakában érdemes kiemelt figyelmet fordítani pl. a folsav,-vas, C-vitamin,- cink-és szelén bevitelre.

folytatás...

2020 február 18.
Táplálkozás terhesség idején

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a korábban köztudatban épülő klisé – amely szerint egy kismamának kettő helyett kellene ennie-mára megdőlt. A terhesség ettől függetlenül különleges, speciális időszak, amely a kismama és a magzat szempontjából is sok-sok körültekintést igényel, táplálkozás terén is.

folytatás...

2020 február 7.
Kedves Kérdező!

Tisztelt Cím!

Segítséget szeretnék kérni. Három diétát kellene egyszerre követnem. Mit egyek, hogy ne legyen semmiben sem hiányom?

1) Gluténmentes diéta

2) Reflux diéta

3) Köszvény diéta

Ha megírnà, hogy mit egyek, ami mind a 3 diétába jó lenne, nagyon hálás lennék, mert már ott tartok, hogy semmit nem eszek, csak főt krumplit lassan :( Napi 3-szor étkezem. 45 éves vagyok.

Köszönettel.

folytatás...

első«12345utolsó (95)