Kisokos

Facebook

2021 január 20.
Rukkola

A salátafélék közül a rukkola igencsak megosztó, sajátosan kesernyés íze miatt. A borsmustárként is nevezett zöld levélkék nagyon hasonlítanak a gyermekláncfű leveleire, de alapvetően a káposztafélék családjába tartozik.

folytatás...

2021 január 13.
Kímélő évkezdés

Az Ünnepek elmúltak, és bár sokan ezúttal rendhagyó módon ünnepeltek, a megszokott karácsonyi és szilveszteri fogásokat a családok többsége ez alkalommal is elkészítette.

folytatás...

2021 január 5.
Karácsony után cél a mértékletes táplálkozás

Ha karácsonykor jóval többet ettünk-ittunk, mint kellett volna, csakis koplalással tudunk megszabadulni a felszedett kilóktól? 

folytatás...

2020 december 16.
Karácsonyi fűszerek

Fahéj: Gyulladáscsökkenő hatású, baktérium-és gombaölő gyógynövény, a szájban és garatban élő kórokozók megtelepedését nehezíti. 

folytatás...

2020 december 7.
Pomelo

A pomelo egy Malajziában és Polinéziában őshonos gyümölcs, a grapefruit rokona, amely minden évben, ősz végétől a hazai élelmiszerüzletek kínálatában is megjelenik.

folytatás...

2020 november 30.
Datolyaszilva

Az élénksárga héjú datolyaszilvával egyre gyakrabban találkozhatunk az üzletek gyümölcs-zöldség részlegén. Ez az alma méretű mézédes termés olyan vitaminokban gazdag gyümölcs, amely az őszi-téli hónapokban ízével, színével és jótékony hatásaival is feldobhatja étrendünket.

folytatás...

2020 november 16.
Gesztenye

A sült gesztenye ínycsiklandó illata semmihez sem fogható! Ősz végén, télen a legtöbb piacon, vásárban kapható ez a finom csemege, hűvös időben felmelegíti a testet és a lelket egyaránt.

folytatás...

2020 november 10.
Savanyú káposzta

A savanyú káposzta jótékony hatásait már felmenőink is ismerték, de ma is tekinthetünk rá úgy, mint egy természetes multivitaminra.

folytatás...

2020 október 27.
Sütőtök

A sütőtök élénksárga színe sejteti velünk, hogy nemcsak egy mutatós, jellegzetesen karakteres megjelenésű, de igen egészséges tökfélével van dolgunk.

folytatás...

2020 október 26.
Vashiány

Kedves Zsuzsanna!

10 éve vegetáriánus vagyok (48 éves), és az alábbi problémákkal küzdök: néha erőteljes vérzés, (utoljára már 2 hónapja volt), vashiány, méhpolip (1-1 cm). Egyébként teljesen probléma- és panaszmentes az életem, rendszeresen sportolok is (torna, tánc).
A vashiányt igyekszem pótolni vastartalmú ételekkel (pl. gránátalma, spenót), Schüssler-sóval is (3-as), de úgy tűnt, hogy ez kevés.

Válaszát előre is köszönöm.

folytatás...

2020 október 16.
Csipkebogyó

Az ősz beköszöntével, a természetet járva gyakran találkozhatunk a vadrózsa áltermésével, a csipkebogyóval. Arról szinte mindannyian hallhattunk már, hogy a csipkebogyót legjobb az első fagyot követően szüretelni, illetve hogy a termés gyümölcshúsa rendkívül magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. 

folytatás...

2020 október 7.
Birsalma

A birsalma rendkívül megosztó gyümölcs. Vannak, akik rajonganak érte, amíg mások elképzelhetetlennek tartják, hogy akár egyszer is fogyasszanak belőle. Pedig, kétség nem fér hozzá, a birsalma az ősz egyik legértékesebb gyümölcstermése.

folytatás...

2020 október 1.
Szilva

Az ősz egyik legmeghatározóbb gyümölcse a hamvas szilva. A hazai kertekben gyakran jelenlévő gyümölcsfákról szeptember-október hónapokban szüretelhető a zamatos gyümölcs. 23 faja él nálunk, amelyek csonthéjas termései ízben, színben, méretben és formában némileg különböznek egymástól.

folytatás...

2020 szeptember 25.
Gluténmentesen az iskolában

A gluténmentes diétát követők száma évről évre emelkedik. Ennek legfőbb oka az, hogy a diagnosztikai lehetőségek elérhetőbbek és egyre szélesebb körben elterjedtek.

folytatás...

2020 szeptember 8.
Rezveratrol

A rezveratrol egy rendkívül erős antioxidáns hatású vegyület, amelyet bizonyos növények immunválaszként termelnek, hogy megvédjék magukat a fertőzésekkel szembe.

folytatás...

2020 augusztus 27.
Fruktóz intolerancia - fruktózfelszívódási zavar

A fruktóz intolerancia nem más, mint a gyümölcscukor „feldolgozási” képtelensége.

A fruktóz egy öttagú gyűrűből álló monoszacharid. Mivel a monoszacharidok a legegyszerűbb cukrok, ezeket tovább bontani (emészteni) már nem lehet, viszont a glükózzá történő átalakításuk fontos. A fruktóz vékonybélből történő felszívódását követően ez a folyamat ideális esetben egy, a  szervezetben termelődő enzim (fruktóz – 1- foszfát-aldoláz) segítségével történik.

folytatás...

2020 augusztus 7.
Tejfehérje allergia

A hétköznapokban gyakran használt „tejallergia” kifejezés megtévesztő lehet, mivel egyesek laktózintoleranciát (tejcukorérzékenységet), amíg mások tejfehérje érzékenységet értenek alatta.

folytatás...

2020 június 19.
Fekete szezámmag

Fekete szezámmaggal egyre gyakrabban találkozhatunk reform-élelmiszer üzletekben, és bár elsőre idegennek tűnhetnek a fekete magocskák, nem járunk rosszul, ha közelebbről is megismerkedünk velük.

folytatás...

2020 június 3.
Pak choi

Hazai piacokon és nagyobb szupermarketekben szinte egész évben fellelhető egy kínai kelhez hasonlító, de nála kisebb méretű illetve simább levélzettel rendelkező káposztaféle: a pak choi.

folytatás...

2020 május 27.
Mégsem „marad el” idén a nyár?

A kijárási megszorítások illetve a heteken hónapokon át tartó home office jelentősen korlátozott bennünket szokásos napi teendőink elvégzésében, szabadidős programjaink megvalósításában, és a testmozgásban is. Pedig jellemzően éppen az év első hónapjaiban határozzák el legtöbben, hogy elkezdenek sportolni, illetve a megszokott testmozgás mértékét növelik, hogy elégedetten indíthassák a strandszezont.

 

folytatás...

első«123456utolsó (103)