Blog

Mentesség

100% természetes

alacsony cukortartalmú

bio

búzamentes

cukormentes

energiaszegény

gluténmentes

laktózmentes

szójamentes

tejmentes

tojásmentes

zsírszegény

Xilitol, xilit vagy nyírfacukor?
2018 január 21.

A xilitol egy cukoralkohol amit a xilózból állítanak elő és édesítőszerként használunk. Neve az ógörög “xylon”  (ami azt jelenti “fa”) szóból és az “-itol” végződésből (amit a cukoralkoholok megkülönböztetésére használunk) tevődik össze. A xilitol és a xilit azonos anyagot jelöl, a xilit egy régiesebb kémiai névhasználat. A xilitol természetesen előfordul egyes  zöldségekben, gyümölcsökben, és még az emberi test is termeli. Magyarosított elevezése a nyírfacukor arra utal, hogy a xilitolt először nyírfából vonták ki. Mára azonban ipari termelése főleg kukoricarostból történik...

Stevia - A természetes édesítő
2018 január 21.

A Stevia (másnéven jázminpakóca) egy Dél-Amerikában őshonos növény, ahol “édes gyógynövénynek” is nevezik a helyiek. A Stevia nemzetségébe mintegy 300 faj tartozik, melyek közül a Stevia rebaudiana Bertoni az, amelynek a leveleinek a kivonatát édesítőszerként használjuk...

Mi is az eritrofóbia?
2018 január 21.

Tudod, hogy mi az eritrofóbia? Az eritrittől való mániákus félelem? Természetesen nem az...

Az eritrofóbia az elpirulástól való félelem, ami többnyire krónikus pirulásban szenvedők esetén léphet fel. Az elnevezés a görög “eritró” (piros) és a “phobosz” (félelem) szavak összevonásából ered, és ugyanígy az eritrit nevének is azonos az eredete...

 

Eritritol - A legkevésbé hízlaló cukoralkohol
2018 január 21.

Az eritritol (régiesebb nevén eritrit) egy cukoralkohol, amit egy brit kémikus John Stenhouse  fedezett fel 1848-ban. Többféle cukoralkohol (poliol) létezik, de a cukoralkoholok közös különlegessége, hogy molekuláiknak olyan a felépítése, hogy stimulálják a nyelv édes ízért felelős receptorait és így képesek kiváltani az édes íz hatást...

Gluténmentes kozmetikumok
2018 január 21.

Ahogy a gluténérzékenység egyre elterjedtebb probléma, úgy egyre több termékből találhatunk gluténmentes változatot. Ez a kozmetikumokra is igaz, de valóban  fontos a gluténérzékenyeknek a kozmetikumokat is gluténmentesre cserélni?

 

Édesítőszerek és cukorpótlók - Mik ezek és mi köztük a különbség?
2018 január 9.

Nehéz eligazodni az édesítőszerek széles választékában. Vannak “jó” és “rossz” édesítésre használt szerek? A jó választáshoz először meg kell érteni a különböző szerek előnyeit és hátrányait.

Ártalmasak-E? Mire utalnak a vészjósló E-számok az élelmiszereken?
2018 január 8.

Az élelmiszercímkéken található különböző E-számokhoz sokan mesterséges anyagokat és egészségtelen, káros hatásokat párosítanak. Azonban az E-szám önmagában nem “mérgeket” jelöl, hanem adalékanyagokat. Közülük számos anyag természetes, és tökéletesen ártalmatlan. Ez az egyértelmű számozási rendszer pedig egy igen hasznos és könnyű összetevő azonosítást tesz lehetővé világszerte.

Miért veszélyes a mai génmódosított búza?
2018 január 3.

Manapság egyértelműen a gabona dominálja az étrendünket. Az emberiség a kalóriaszükséglete körülbelül 20 százalékát fedezi a búzával. Azonban nem volt ez mindig így. Manapság átlagosan tízszer annyi búza terem hektáronként, mint egy évszázaddal ezelőtt. Ehhez jelentősen be kellett avatkozni a búza genetikai kódjába, de ennek a módosításnak hatalmas ára volt...

Mi is az a glutén?
2017 december 22.

A glutén (vagy régies nevén sikér) egy összetett fehérje, vagyis nem egy egyszerű molekula, hanem két fehérjecsoport, a glutenin és a gliadin keveréke. Ezek közül a glutén gliadin tartalma felelős a gluténérzékenység és a cöliákia kiváltásáért.

A cöliákia
2017 december 22.

Cöliákia, lisztérzékenység, búzaallergia. Egyre többet hallunk ezekről, de nem mindenki számára világos, hogy mi köztük a különbség, és gyakran tévesen használják ezeket a kifejezésket. A cöliákia betegségét már időszámításunk előtt 100 évvel leírták, de 2000 év kellett hozzá, hogy megértsük a hátterét és hatékonyan tudjuk kezelni. Ha érdekel a betegség története, olvasd el a teljes cikkünket!