Kisokos

2020 január 21.
Szezámmag-szezámolaj

A szezámot Indiában már több mint 5000 éve ismerik, mára viszont a legtöbb trópusi éghajlatú országban (pl. Ázsia, Afrika, Közép-és Dél-Amerika trópusi vidékein) is hatalmas ültetvényeken termesztik.

folytatás...

2020 január 13.
Kedves Hölgyem!

Üdv!

33 éves leszek,és kezdenénk a lombik programot. Enyhe IR-t diagnosztizàltak amire az orvos azt mondta nem kell még gyógyszer, figyeljek az étkezésemre. Decemberbe nem volt időm normàlisan ètkezni és irdatlan édességet ettem meg fő ételek helyett. A tsh-èrtékem 2,4 lett most, 3hónapja viszont 1,5 volt.
Feltètelezem a nem odafigyelés miatt ugorhatott meg, vagy fogalmam sincs miért.A kérdèsem az lenne hogy a glutèn és tejmentes étkezès kombinàlva az IR diétàval segíthet e helyre hozni az értékeket? Illetve hogy nem vagyok kövér csak hasra pocakos. 163cm vagyok és 63kg. De zsíros vagyok a koleszterinem is magas. A 160 gr ch diéta az nem lenne kevés nekem?

Köszönöm vàlaszàt!

folytatás...

2019 december 6.
Kollagén

Kollagén

A kollagén görög eredetű ’kólla’ kifejezésből származik, amelynek jelentése: ragasztó.
A kollagén az állati és emberi szervezet legfontosabb strukturális fehérjéje. 

folytatás...

2019 november 26.
Inzulinrezisztencia – Kisétkezések

A kisétkezések jellege és időzítése nagy jelentőséggel bírhat, hiszen a diétának elsődleges szerepe a hasnyálmirigy kímélete, a felesleges inzulintermelés visszaszorítása.

folytatás...

2019 november 18.
Inzulinrezisztencia – Vacsora

Inzulinrezisztenciában a vacsorának mennyiség és minőség szempontjából is kiemelt jelentősége van.
A vacsora mennyisége az ebédnél kevesebb, de a reggelinél némileg több, ideális esetben.

folytatás...

2019 november 6.
Sütőtök

A sütőtök élénksárga színe sejteti velünk, hogy nemcsak egy mutatós, jellegzetesen karakteres megjelenésű, de igen egészséges élelmiszernövénnyel van dolgunk.

folytatás...

2019 október 28.
Inzulinrezisztencia – Ebéd

Az inzulinrezisztencia diétájában, ahogyan a mindennapi táplálkozásunkban is, az ebéd a 3 főétkezés közül a legkiadósabb. Persze nem kell hatalmas adagokban gondolkoznunk, viszont a leggyakoribb diétahibák között éppen a túlzott korlátozás szerepel.

folytatás...

2019 október 24.
Inzulinrezisztencia- reggeli

Inzulinrezisztenciában nem csupán a napi szénhidrát-szükségletet fontos meghatározni, hanem a szénhidrátok típusát, illetve azok fogyasztási környezetét is. Az emésztés, felszívódás sebességét ugyanis befolyásolják a szénhidrátok mellett elfogyasztott egyéb tápanyagok is.

folytatás...

2019 október 18.
Kedves Erika!

Tisztelt Cím!  

Szeretnék élni a lehetőséggel, és tanácsot kérni dietetikustól az Önök oldalán.

Kisfiam 15 éves vashiányos- vérszegény. A napokban tudtam meg azt is, hogy a tejfogyasztás gátolja a vas felszívódását, eddig ő extrem mennyiségben itta a tejet reggeltől estig. Azt is felismertem, hogy talán eddig vashiányosan táplálkoztunk. Ritkán ettünk vörös húsokat, belsőségeket. (sokkal inkább több halat, csirkét, zöldségeket, sajtokat, tésztát).

Az interneten megtalálom, hogy milyen ételek tartalmaznak több vasat, de azt is olvastam, hogy az állati eredetű jobban hasznosul, mint a növényi.

Leginkább azt szeretném kérdezni, hogy milyen mennyiségben, formában, gyakoriságban kellene vörös húsokat, belsőségeket tartalmaznia az étrendjének, és leginkább melyikek (melyik hús, belsőség ajánlott). Illetve, hogy kiváltható e ez, valami más étellel ami szintén magas vastartalmú?

folytatás...

2019 október 14.
Inzulinrezisztencia

Ez a bizonyos szénhidrát-anyagcsere zavar 15-20 évvel ezelőtt szinte még ismeretlen volt, mára viszont, becsült adatok szerint a felnőtt lakosság akár 60%-át is érintheti. Bátran kijelenthetjük, ma már talán nincs is olyan ember, akinek az ismeretségi körében ne lenne legalább egy inzulinrezisztens személy. 

folytatás...

2019 október 8.
Basmati rizs

A basmati rizs őshazája a Himalája lábánál található, de ma már számos országban termesztik. 

folytatás...

2019 szeptember 19.
Gyömbér

A gyömbér az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, amit ismerünk.

folytatás...

2019 szeptember 13.
Iskolakezdés 2. rész: Ebéd, uzsonna, vacsora

Ebéd-a misztikus étkezés

Bár a gyerekek táplálkozása mennyiség és minőség szempontjában is mutat eltéréseket a felnőttekéhez képest, ideális esetben számukra is az ebéd a legkiadósabb étkezés a főétkezések közül.

folytatás...

2019 szeptember 10.
Iskolakezdés 1. rész: Reggeli és tízórai

Beköszöntött a szeptember, elkezdődött az iskola. A kiselsősök nagy izgalommal várják az új élményeket, de a többi évfolyam számára is hirtelen váltást jelent az iskola a nyári szünet után.

folytatás...

2019 szeptember 4.
Füge

Jónéhány évvel ezelőtt még csupán Karácsony táján, aszalt vagy szárított formában jelent meg a füge a boltok polcain, ma viszont már gyakran vásárolhatjuk meg ezt a finom gyümölcsöt, frissen is.

folytatás...

2019 augusztus 26.
Káposzta

Tudtad, hogy a káposzta nem más, mint egy gigantikus méretű rügy? 

folytatás...

2019 augusztus 14.
Kedves Éva!

Kedves Doktornő!

36 éves vagyok és 18 éves korom óta szedek antidepresszánst. Paroxatot. A gyógyszer szedése óta 20 kg-ot híztam. Azt szeretném kérdezni, hogy az ilyen gyógyszert szedőknek létezik speciális diéta ami megszabadíthatna ettől a súlyfeleslegtől?

Köszönöm szépen!

 

folytatás...

2019 augusztus 7.
Zöldség vagy gyümölcs?

Tudod, mi a legfőbb különbség a zöldségek és a gyümölcsök között? 

folytatás...

2019 augusztus 6.
Kedves Katalin!

Kedves Zsuzsanna!

A segítségét szeretném kérni az alábbi dologban. 

A párom (férfi) húgysavszintje még a határon belül van, de már kapott rá gyógyszert. Jelenleg súlytöblettel rendelkezik, 170 cm és 92 kg. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben kötelező e a purinszegény diéta vagy elegendő egy sima diéta is? Tudna esetleg egy mintaétrendet összeállítani részére, esetleg javasolt inkább egy szakember felkeresése?

Az étrenden túl melyek azok az élelmiszerek, ételek amik fogyaszthatók? 

Válaszát köszönöm.

folytatás...

2019 július 24.
Vacsora: a kritikus étkezés

Bár hivatalosan az ebéd a főétkezések közül a legbőségesebb, mégis, legtöbben vacsora alkalmával kívánjuk meg kedvenc ételeinket, sokszor túlzó mennyiségben. 

folytatás...

első«1234utolsó (73)