Blog

2019 április 11.
Medvehagyma

Medvehagyma

A medvehagyma évről évre egyre népszerűbb és keresettebb fűszernövény hazánkban is.

folytatás...

2019 április 4.
Csicseriborsó

Csicseriborsó

A csicseriborsó, vagy népies nevén bagolyborsó a kétszikűek osztályába tartozó pillangósvirágú növény.  Bár hazánk nem jár élen a csicseriborsó termesztésben, az elmúlt évek egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészséges táplálkozás híveinek körében.

folytatás...

2019 március 28.
Útifűmaghéj

Útifűmaghéj:Az útifű, más néven indiai bolhafű Iránban és Indiában őshonos gyógynövény, amelynek magját és magburkát elsősorban gyógyászati célokra használják. 

folytatás...

2019 március 22.
Kedves Levélíró!

Üdvözlöm!


Egész életemben vékony, hízásra nehezen hajlamos voltam. Jelenleg 30 éves, 167 cm és 55 kiló vagyok. Pár éve már, hogy rettenetesen zavar a hasam. Igen, tudom minden nő óriásinak látja a hasát, de az enyémre sokszor tesznek mások is megjegyzést. Mivel sosem voltam hízékony, nem kellett oda figyelnem, hogy mit eszek. Jöhetett szalonna sonkával, csoki sütivel stb....
Volt, hogy 5 kilóval nehezebb voltam, de még akkor is kisebb hasam volt. Nagyon zavar mert eléggé kitüremkedik és nem vagyok benne biztos, hogy ez egészséges. Ami a legnagyobb problémám ebben, hogy azt sem tudom kihez forduljak ez ügyben. Nagyjából egy éve csökkentettem a cukor, a zsír, a szénhidrát bevitelt, kondi terembe járok, futok és a hasam meg sem mozdul. Ez azért is elég kényes, mert egy kövérebb nőn annyira nem feltűnő, mint rajtam aki vékony. Fogalma sincs, hogy ez "háj" vagy zsigeri zsír...., továbbá mit kéne még tennem, hogy ha nem is eltűnjön, de legalább ne lenne ekkora.
Hasmenés, hányás nincs. Reggel is nagy a hasam, de mintha estére nagyobb lenne, de erre nem mernék fogadni. Van, hogy elhívnak vendégségbe enni, utána mindig kellemetlenül érzem magam, mert teli gyomorral nagyobbnak látszik. Próbálok bő felsőket hordani, de még azon keresztül is látszik. Hallott már hasonló esetről? Megköszönném ha adna valami tippet, hogy mit lehetne ezzel kezdeni, kihez lehetne vele fordulni.

folytatás...

2019 március 18.
Hajdina

Hajdina

Bár a hajdinát, vagy más néven pohánkát felhasználása miatt a gabonafélékhez soroljuk, valójában a keserűfűfélék családjába tartozik, a rebarbara és a sóska közeli rokona.

folytatás...

2019 március 4.
Diéta vagy fogyókúra? A látszat néha csal..az egészséged sosem!

Napjainkban divattá vált diétázni, vagy legalábbis valamilyen diétás iránymutatást követni.

De kinek mit jelent a szó: diéta. Az angol nyelvben a diet-et ugyan étrendként fordítjuk, magyarul viszont a diéta kifejezés valami egészen mást jelent: többnyire nem táplálkozási irányelvet, sokkal inkább egy olyan meghatározott időszakot, amely alatt a megszokott táplálkozási szokásainkon drasztikusan változtatunk. A testtömeg-csökkentő diétát pedig egyszerűen „lefogyókúrázzuk”. Pedig, ha értelmeznénk a diéta és fogyókúra kifejezések valós tartalmát, azonnal rájönnénk, hol követjük el a legnagyobb hibát.

folytatás...

2019 január 22.
Tökmag, tökmagolaj

Tökmag, tökmagolaj

A tökmag sokakban ébreszt nosztalgikus emlékeket, hiszen a napraforgó mellett ez az az olajos mag, amit minden gyermek imádott rágcsálni,  főként ha azt vidéken, szülők, nagyszülők kertjében zsákmányolhatta.

Amíg régen jó móka és időtöltés volt a tökmag bontása és majszolása, ma már csak kevesen választják nassolnivalóként a héjas tökmagot. Az elmúlt évtizedekben ugyanis, hazánkban is elterjedt az olajtök mezőgazdasági termesztése.

folytatás...

2019 január 17.
Víz, víz, tiszta víz

Víz, víz, tiszta víz

Az egészséges életmód elkötelezettjei gyakran kerülnek nehéz helyzetbe, hiszen a legfrissebb kutatási eredmények sokszor cáfolnak rá a korábban rendíthetetlennek hitt táplálkozási ajánlásokra.
De legyen szó bármelyik új elméletről, vagy akár diétás csodamódszerről, a folyadékfogyasztással kapcsolatos véleményekben jelentős különbséget nem találunk, egyöntetűen buzdítanak bennünket a bőséges folyadékfogyasztásra.  

folytatás...

2019 január 14.
Komplett fehérjék

Komplett fehérjék: Komplett fehérjéknek nevezzük azokat a fehérjéket, amelyek minden esszenciális aminosavat tartalmaznak. A komplett fehérjék magas biológiai értékűek, többnyire állati eredetű fehérjék: pl. hús, tojás, hal, tej-és tejtermékek. Folyamatos vizsgálatok zajlanak bizonyos növényi fehérjékkel kapcsolatban, amelyek szintén tartalmazhatják az összes esszenciális aminosavat.

folytatás...

2019 január 10.
Leptin, az éhséghormon

Leptin, az éhséghormon

 

Biztos vagyok benne, mindannyian tapasztaltátok már, milyen érzés, amikor többet esztek, mint amire valójában szükségetek lenne.  

Vannak, akik rendszeresen, napjában többször is elkövetik ezt a hibát, vannak, akik kimondottan vacsora alkalmával nem tudnak megállj-t parancsolni maguknak, míg mások hétvégén, vagy ünnepnapokon csábulnak el, és fogyasztanak túlzó mennyiségű ételt.

Ami biztos: minél többször „túleszed” magad, annál fontosabb, hogy végigolvasd ezt a néhány sort!

folytatás...

2019 január 3.
Szénhidrátok

Szénhidrátok: A szénhidrátok olyan szént, hidrogént és oxigént tartalmazó vegyületek, amelyeket a növények fotoszintézis során termelnek. Mivel rengeteg típusú szénhidrát létezik, szerkezetük alapján csoportosíthatjuk őket. Amíg a köznyelvben többnyire egyszerű- és összetett szénhidrátokként említjük őket, addig a tudomány  monoszaharidok, diszacharidok/oligoszcharidok illetve poliszacharidok nevű csoportokat különböztet meg.

folytatás...

2018 december 19.
Kedves Érdeklődő!

Tisztelt Dietland!

Sokat próbálkozom diétázni, de mindíg kudarcba fullad. Elméletben tudom, hogy mit lehet enni, de gyakorlatban nem tudom meg állni, hogy ne egyek pl. édességet. Ha lehetne tanácsot kérni, hogy mit tegyek ha éhes vagyok? Egy napi menűm miből álljon? Köszönöm a segítséget.

 

 

folytatás...

2018 december 17.
Nassolj okosan!

Nassolj okosan!

Az édes íz szeretete velünk születik. Az idő múlásával aztán vagy megmarad a természetes vágy az édes ízek iránt, vagy csökken, de az szinte mindannyiunkról elmondható, hogy szeretünk nassolni.

folytatás...

2018 december 14.
Kedves Érdeklődő!

Tisztelt Doktor Nő!
1-es diabetessel hogyan lehet hízni? Sportolt az illető, kiugrott februárban a cukra a stressztől, azóta kordában tartja inzulinnal és a diétával, de 10kg-ot lefogyott. Egyébként sem volt kövér. Magas, vékony 27 éves fiatalember. A vérképe negatív, a legutóbbi 3havi cukorátlaga 6,6 volt.

 

 

folytatás...

2018 december 13.
Kedves Érdeklődő!

Kedves Doktor Nő!

Én kétszer vagyok műtve epével, próbálok vigyàzni arra, hogy mit eszem. Úgy vettem észre, hogy a fehér lisztből készült termékektől felpuffadok, és nem jó az emésztésem . Mit tudna ajánlani?

 

 

folytatás...

2018 december 11.
Kedves Tünde!

Tisztelt Doktor Nő!
Szeretnèk tanácsot kèrni.
5 èves unokám tej, tojás, szója allergiás, ès azt mondták kerülni kell a kereszt allergiás dolgokat. De sajnos azt nem közöltèk, hogy teljesen el kell hagyni, vagy ha nem okoz gondot, akkor mèrtèkkel lehet adni?
Köszönöm a válaszát !
Szèp napot!
UI: szeretnèk termèk ajánlatokat is kèrni mit tudok rendelni☺ amit az unokám is fogyaszthat.

folytatás...

2018 december 3.
Kedves Ágnes!

Tisztelt Dietetikus! Érdeklődni szeretnék, hogy gluténérzékenyeknek mely liszteket javasolja fogyasztásra, mely nem hízlal különösebben? Köszönöm válaszát!

folytatás...

2018 november 30.
Kedves Lia!

Kedves Zsuzsanna! 63 éves nő vagyok, a pajzsmirigyem alul működik. Szeretném tudni, hogyan, milyen módszerrel fogyhatnék néhány kilót?Válaszát előre is köszönöm. Lia 

 

 

 

 

folytatás...

2018 november 26.
Kedves Katalin!

Kedves Dietland!

Szeretnék érdeklődni, hogy milyen édesítőszert használjak cukorbetegség és emésztőrendszeri problémák esetén?  Válaszát előre is köszönöm! Katalin

 

folytatás...

2018 november 22.
Glikémiás index

Glikémiás index: A glikémiás index (GI) a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek vércukorszint emelő képességét mutatja meg. A legegyszerűbb cukor, a glükóz glikémiás indexe 100, a glikémiás index számértéke a szőlőcukorhoz viszonyítja az egyéb élelmiszerek vércukorszint emelő hatását. A glikémiás index tehát megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrátok milyen gyorsan szívódnak fel, de az élelmiszer szénhidrát tartalmáról nem ad tájékoztatást.

folytatás...

első«123utolsó (41)