Feketeszeder

HETI AJÁNLAT

Köztudott, hogy a bogyós gyümölcsök nagyon egészségesek, tele vannak vitaminnal. De érdemes kicsit közelebbről is szemügyre venni őket, mivel ezek a szezonális finomságok sokkal értékesebbek szervezetünk számára, mint elsőre gondolnánk.

Kezdjük a feketeszederrel! A szeder a rózsafélék családjába tartozik, ahogyan a málna is. Több altípusát ismerjük, hazánkban a földi szeder, ismertebb nevén a feketeszeder a legelterjedtebb. A növény a környezetéhez nagyon jól alkalmazkodik, megtalálható erdőszéleken, ligetes területeken egyaránt.

A feketeszeder gyakorlatilag immunis a növénybetegségekre, permetezést sem igényel, így akár otthon termesztjük, akár piacon vásároljuk meg termését, szinte biztos, hogy bio gyümölcsöt fogyaszthatunk.

A feketeszeder érett bogyói egészen sötét színűek, rugalmasak, könnyen leválnak a növényről, ehető vacokkúpjával együtt. Az érett gyümölcshús 100 grammja kb. 50-55 kcal energiatartalommal rendelkezik, szénhidráttartalma 12-15 gramm.

Vitamin-és ásványi anyag tartalma rendkívül magas, C-és A-vitamint tartalmaz legnagyobb mennyiségben, de B1, B2, B3, B5, B6 vitamintartalma is kiemelkedő. Rendkívül jó növényi vasforrás, de kálciumban, káliumban és mangánban is bővelkedik.

A feketeszeder növényi rostokban is gazdag gyümölcs, sőt, a málnával együtt a legmagasabb rosttartalmú hazai gyümölcsök között tartjuk számon. Pektintartalma a málnáénál is nagyobb. Ez a „folyékony” rost bevonja, védi az emésztőrendszer falát, természetes gyulladáscsökkentőként viselkedik, és mint rost, természetesen a salakanyagok kiválasztásában, az emésztőrendszerben pangó koleszterin megkötésében is szerepet játszik. Mindezek mellett a vastagbélflóra egészségét is szolgálja prebiotikus hatásával.

Antioxidáns flavonoidokban is rendkívül gazdag, erről árulkodik a mélysötét színű héj-és gyümölcshús. A szervezetében zajló oxidációs folyamatok során képződő szabadgyököket az antioxidánsok megkötik, így óvják sejtszinten is szervezetünket a karcinogén hatásoktól.

A feketeszedernek nemcsak finom termését élvezhetjük, de csersavakban és flavonoidokban gazdag levelét is felhasználhatjuk gyógyászati célra, hiszen gyógynövénynek minősül. Leveléből főzött teája természetes hasfogó, de a vércukorszint stabilizálásában is igen jó hatású. Gyulladáscsökkentő anyagai gyógyítják a szájnyálkahártya rendellenességeket, természetes összetételű öblögetők, fogínyecsetelők elengedhetetlen alapanyaga. Főzete ülőfürdőkhöz is használatos, az aranyeres panaszokat hatékonyan enyhíti.

Ha leveléből télen is szeretnénk teát, főzetet készíteni, érdemes már tavasztól begyűjteni és kiszárítani az ép levélzetet.

Termését augusztusban szüretelhetjük, mindig csak az érett szemeket szedjük le, mivel nem utóérős gyümölcs. A termés jól bírja a fagyasztást, így ha nagyobb mennyiségű szederhez jutunk, mindenképpen érdemes lefagyasztani belőle a téli időszakra.

Lekvár, dzsem is készíthető belőle, de egyre gyakrabban találkozni szederborral is, nagyobb üzletekben vagy kézműves piacokon.