Körte

HETI AJÁNLAT

Ahol ember él a Földön, szinte mindenütt ismerik a körtét. Már az ókorban is termesztették és nemesítették, így mára a körtének közel 4000 fajtáját kóstolhatjuk, szerte a világon.

Ezt az ízletes gyümölcsöt –ahogyan az almát is- sokáig a „szegények eledeleként” tartották számon. Bár elterjedtsége miatt mindig az olcsóbb gyümölcsök közé tartozott, egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságai mégis igazán értékessé teszik.

A gyümölcshús kb. 85% vizet tartalmaz, cukortartalma kb. 8-10g/100 g. A szervezet számára emészthetetlen rostokban is bővelkedik, amely a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez és az emésztőrendszer egészségéhez egyaránt hozzájárul. A népi gyógyászatban a körtét kíméletes hashajtóként is alkalmazták, rendszeres fogyasztásával ugyanis megelőzhető illetve hatékonyan kezelhető a krónikus székrekedés. Rostjai közül a pektin természetes gyulladáscsökkentő hatással bír, csökkenti a vér LDL koleszterinszintjét is, a lignin pedig segíti a salakanyagok előrehaladását a vastagbélben, kialakítva és fenntartva az egészséges bélperisztaltikát.

Testtömegcsökkentő diétákban is rendszeresen helyet kap a körte, mivel a salakanyagok ürülését fokozó hatása mellett fogyasztása kifejezett teltségérzetet okoz. A körte-fajtájától függően- 35-40 kcal energiát tartalmaz 100 grammonként, így energiatartalma sem nevezhető magasnak. Az érett körte nagyobb mennyiségben fogyasztva azonban megemelheti a vércukorszintet és fokozhatja az inzulinelválasztást, így cukorbetegek, inzulinrezisztensek jobb, ha alkalmanként csak kisebb mennyiséget fogyasztanak belőle.

Bár sokan kizárólag hámozva fogyasztják a körtét, érdemes tudni, hogy a körte héja kb. háromszoros mennyiségű növényi mikrotápanyagot tartalmaz, mint a gyümölcshús. A körte héjában jelentős mennyiségű antioxidáns vegyületet található, gazdag különféle flavonoidokban, karotinoidokban. Ezek a vegyületek megkötik a szervezetben zajló oxidatív folyamatok során keletkező szabadgyököket, így sejtszintű védelmet biztosítanak.

A körte antioxidáns hatású C és E-vitaminban is bővelkedik, megtalálható benne a B-vitamin család számos tagja, kálium, magnézium egyaránt, illetve az esszenciális aminósavak közül is többfélét tartalmaz, így a vegetáriánusok számára is kifejezetten értékes gyümölcs.

A körte fogyasztása a változókorban is igazán javasolt, mert kálciumban és bórban is gazdag, utóbbi  vegyület fontos tulajdonsága, hogy csökkenti a kálcium ürülését a szervezetből.

Kevesen tudják, de a körte torokgyulladást, torokfájást csökkentő hatása is rendkívüli. Torokfájás esetén készítsünk körteturmixot (turmix híján reszeljünk finomra egy körtét), keverjünk a gyümölcspéphez 1-2 kiskanál mézet és fogyasszuk lassan, kanalanként. Amire a gyümölcspüré elfogy, garantáltan a torokfájás is csillapodni fog.

Bár a körte szezonális gyümölcs, számos fajtájának köszönhetően szinte egész évben hozzájuthatunk. A gasztronómia is szívesen kihasználja a körte jellegzetes aromáját, húsok kísérőjeként, mártások alapjaként is gyakran találkozhatunk vele.