Sárgabarack

HETI AJÁNLAT

A sárgabarack gyümölcsök koronázatlan királynője. Bár nyári idénygyümölcsről van szó, felhasználhatósága annyira sokrétű, hogy egy kis tudatossággal egész évben élvezhetjük a kajszi finom ízét és jótékony hatásait.

A sárgabarackban szinte minden benne van, amit az ember szervezet igényel. Bővelkedik antioxidáns hatású vegyületekben, amelyek sejt szinten védik szervezetünket. Élénksárga színét a béta-karotin adja, amely védi a bőr és a szem egészségét. B-vitaminjai nélkülözhetetlenek a sejtek anyagcserefolyamataihoz illetve az idegrendszer egészséges működéséhez.

Káliumtartalma segíti a folyadékháztartást egyensúlyban tatani, elengedhetetlen az egészséges vérnyomás fenntartásához. A kajszibarack magnéziumban is bővelkedik, amely ásványi anyag az emberi szervezetben több mint 300 enzimatikus folyamatban vesz részt. Szerepet játszik többek között az izom-idegműködésben, a vércukorszint szabályozásában, de még a DNS előállításában is.


Bár az érett sárgabarack íze egészen édes, energiatartalma mégsem olyan magas, mint gondolnánk. 10 dkg sárgabarack kb. 48-50 kcal energiatartalommal bír, amelyből kb. 10 g a szénhidrát. Egyszerre nagy mennyiségben történő fogyasztása mégsem javasolt, mert az arra érzékenyeknél hashajtó hatása fokozottan érvényesülhet.

A kajszibarack magas rosttartalmú gyümölcs, pektinje a már jól ismert módon támogatják az emésztőrendszer egészséges működését. Megkötik a bélben a koleszterindús epemaradványokat, ezzel is csökkentve a felesleges koleszterin visszaszívódását a véráramba. A pektin vízoldékony tulajdonságának köszönhetően bevonja az emésztőrendszer nyálkahártyáját, védve a káros behatásoktól. A pektin mindemellett természetes módon képes csökkenteni az esetlegesen fennálló gyulladásos folyamatokat a gyomor-bélrendszerben.

A sárgabarack rendszeres fogyasztásával kivédhetők a nyári fertőző betegségek, ugyanis természetes vírus-és baktériumölő hatással is rendelkezik.

Külsőleg alkalmazva is igen meggyőző eredmények érhetők el a sárgabarackkal, a sárgabarackhús kevés joghurttal kikeverve az egyik leghatékonyabb természetes hidratáló pakolás, amelyet az arcon és a dekoltázson egyaránt alkalmazhatunk.

Sárgabarack fogyasztásával egyébként a barnulási folyamatokat is katalizálhatjuk, ha azonban túl sokat fogyasztunk belőle, a nagy mennyiségű béta-karotinnak köszönhetően a bőr sárgás elszíneződést kaphat.

 A kajszibarack magjából kinyert olajokat kozmetikai célokra szintén gyakran használják, arcápoló készítmények és masszázsolajok gyakori alapanyaga.

Mivel a sárgabarack jótékony tulajdonságai szerteágazóbbak annál, hogy csak július-augusztusban fogyasszuk, érdemes a téli hónapokra is gondolni, hiszen változatos formában feldolgozható gyümölcs. Készülhet belőle dzsem, lekvár, sőt, még szörp is, kimagozva, felezve jól fagyasztható, de egy kis türelemmel házi aszalvány is készülhet belőle.