Főzőbanán

HETI AJÁNLAT

A banánt mindannyian jól ismerjük, mára az egyik legkedveltebb déligyümölcsünk a téli hónapokban, noha néhány tíz évvel ezelőtt még kuriózumnak számított a banán a magyar háztartásokban.

A legtöbben szeretik, remek éhségűző, könnyen magunkkal vihetjük bárhová, gyümölcsturmixok nélkülözhetetlen alapanyaga.

Néhány évvel ezelőtt viszont megjelent nagyobb szupermarketek polcain egy európaiak számára igencsak különlegesnek számító banánfajta, a főzőbanán. Mérete nagyobb, héjának színe zöld, kevésbé hajlott, első ránézésre nem az a kívánatos fajta. Viszont, ha megismerjük a főzőbanán elkészítésének kimeríthetetlen tárházát, garantált, hogy nyitott szemmel járunk majd a boltok zöldségrészlegén, és alig várjuk, hogy időnként levadászhassunk belőlük néhányat.

A főzőbanán, vagy másnéven plantain Délkelet-Ázsiában honos banánfajta, nem összekeverendő az éretlen banánnal. Ízében sem fedezhetünk fel sok hasonlóságot a két fajta gyümölcs között, főként azért, mert a főzőbanán nyersen nem is fogyasztható. Olyan magas a keményítőtartalma, hogy  - a burgonyához hasonlóan- fogyasztás előtt mindenképpen hőkezelést igényel. Cukortartalma viszont jóval alacsonyabb az ismert banánfajtáénál, tulajdonképpen inkább zöldségként érdemes tekintenünk rá.

A trópusi országokban a főzőbanán igen elterjedt, sőt, az egész világon rengetegen fogyasztják, emiatt a világ 10 legfontosabb élelmiszerének egyikeként tekinthetünk rá. A trópusi országokbana legszegényebbek számára is mindennapos táplálék, számtalan módon felhasználható, sütik, főzik, grillezik, sós püréket, chipeszeket is készítenek belőle.

A főzőbanán –mint említettük-kevés cukrot, de annál több keményítőt tartalmaz. Pektin tartalma kiemelkedő, hő hatására nyákos felszínűvé válik. Keményítő-és pektintartalma miatt rendkívül jól sűrít, utóbbi vízoldékony rosttípus pedig kifejezetten előnyös az emésztőrendszer számára. Megköti a bélrendszerben a koleszterindús epesavakat, nyugtatja a gyulladt nyálkahártyát és rendezi a bélperisztaltikát. Kálium tartalma is kiemelkedő, emellett tartalmazza a B-vitamin család számos tagját, illetve viszonylag nagy mennyiségű C-vitamint is, igaz, ennek egy része hő hatására elbomlik.

Ha zöld színű, éretlenebb főzőbanánt sikerül beszereznünk, a burgonyához hasonlóan célszerű meghámozni, és felhasználási lehetőségei is gyakorlatilag azonosak a burgonyáéval. Készülhet belőle püré, feldarabolva megsüthetjük egy kevés zsiradékon, semleges íze miatt pedig bátran fűszerezhetjük, ízlésünk szerint. Az érettebb változatok már többnyire kézzel is meghámozhatók, de édes ízhatásra nyers állapotában most se számítsunk. Viszont, ha édességet készítenénk belőle, inkább az érettebb darabokra vadásszunk, azok ugyanis hő hatására jobban megmutatják jellegzetes, trópusi aromájukat.

Kevés nádcukorral megszórva, egy kis gheen átpirítva csodás desszert készíthető belőle, de a főzőbanán elkészítésének tényleg csak a képzelet szab határt. Mivel gluténmentes termésről van szó, gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják, illetve jól kihasználhatják lisztet helyettesítő, sűrítő tulajdonságait.

Mivel a főzőbanán egész évben terem, a nagyobb piacokon és élelmiszerüzletekben rendszeresen találkozhatunk vele, évszaktól függetlenül, bármikor megvásárolhatjuk.

Ha a szürke hétköznapokban egy kis kuriózumra vágyunk, nem nyúlunk mellé, ha a vasárnapi ebédhez ezt a különleges alapanyagot választjuk!