Clean eating

HETI AJÁNLAT

A clean eating, avagy a „tiszta táplálkozás” ma már hazánkban sem ismeretlen fogalom, sőt, egyre többen vélik úgy, hogy a clean eating szabályait betartva nemcsak karcsúbbakká, de egészségesebbekké, fittebbekké váltak.

A clean eating alapvetően nem egy fogyókúrás program, sokkal inkább életforma, olyan táplálkozási stílus, amelynek szabályait bár sokféleképpen értelmezhetjük, amit biztosan szem előtt kell tartanunk, hogy mellőzzük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.

Mi számít feldolgozott élelmiszernek?

Ennek megállapítása igazán egyszerű, elegendő szemügyre vennünk az élelmiszer csomagolását. Ha a termék hátoldalán az összetevők hosszú listáját olvashatjuk, biztosra vehetjük, hogy feldolgozott, vagy akár többszörösen feldolgozott élelmiszert tartunk a kezünkben. Az élelmiszeripari eljárások sokaságának alávetett élelmiszerek általában többféle adalékanyagot, pl. ízfokozót, színezéket, aromaanyagokat, állományjavítókat tartalmaznak. Ezek a mesterséges összetevők -bár vizuálisan szebbé, sőt akár ízletesebbé is varázsolhatják az ételt -szervezetünk számára felesleges munkát adnak feldolgozásukkal, kiválasztásukkal.

A tiszta étkezés alapját a finomítatlan, teljes őrlésű gabonák, a friss zöldségek- gyümölcsök, a tőkehúsok és halak illetve a tojás adják.

Ahogyan korábban már említettem, a clean eating szabályrendszerét is többféleképpen értelmezhetjük. Vannak, akik úgy vélik, a tiszta táplálkozásba nem férhetnek bele sem a tejtermékek, sem pedig a glutént tartalmazó élelmiszerek. Mások úgy gondolják, hogy a tőkehúsokat, vagy akár a tojást is ki kell zárni a tiszta étkezésből, mert kifejezetten növényi alapú élelmiszerek fogyasztásával valósítható meg az „igazi” clean eating.

Dietetikusként úgy gondolom, hogy -amennyiben egyéb egészségügyi problémák, - pl. tejfehérje allergia, cöliákia- nem indokolják, a hagyományos, feldolgozott élelmiszereket is tartalmazó étkezéstől „apróbb lépésekkel” közelítsünk a clean eating felé.

Az első hetekben igyekezzünk kerülni a többszörösen feldolgozott élelmiszereket, a péktermékek közül részesítsük előnybe a rostban dús változatokat, illetve válasszunk hozzáadott cukrot nem tartalmazó élelmiszereket. Naponta többször fogyasszunk friss gyümölcsöt vagy zöldséget és hidratáljuk szervezetünket, erre legjobb a tiszta víz.

Ha a feldolgozott élelmiszerek mellőzése már nem okoz gondot, és a napi folyadékbevitel is eléri a megfelelő mennyiséget (ideálisan a testtömeg 4%-a), szükség és igény esetén csökkenthetjük az állati élelmiszerek, illetve a glutént tartalmazó termékek fogyasztását.

Fontos, hogy a clean eating táplálkozás változatos maradjon, hiszen a túlzottan szigorú szabályok sokszor azt is eredményezhetik, hogy szervezetünk nem, vagy nem megfelelő mennyiségben és arányban jut hozzá bizonyos makro-vagy mikro tápanyagokhoz.

Figyeljük szerveztünk jelzéseit, és törekedjünk arra, hogy életvitelünknek, fizikai aktivitásunknak a leginkább megfelelő táplálkozási stílust kövessük. Nincs két egyforma ember, így nincs egyetlen olyan étrend sem, amelynek szabályai minden ember számára azonos eredménnyel érvényesíthetők.