Zöldbab: vaj, ceruza és miegymás

HETI AJÁNLAT

Ha a zöldbabra gondolunk, van, akinek a valóban zöld színű, roppanós, üde hüvelyes ugrik be, míg mások a menzai zöldbabfőzelékre asszociálnak, amely bár zöld, mégis sárga. Hogy is van ez?

A zöldbabfélék családjába közel 130 féle hüvelyes növény tartozik, amelyek bár közeli rokonai egymásnak, egészen változatos megjelenési formát ölthetnek.

Hazánkban leginkább a ceruzababként elterjedt zöld változatot és a sárga hüvelyes vajbabot ismerjük. Bár színük eltérő, és némileg ízük is, nagyon hasonló beltartalmi értékekkel rendelkeznek.

Számos vitamin megtalálható bennük, a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K vitamin) mindegyike, de jelentős C-vitamin tartalommal is rendelkeznek, illetve a B-vitamin család számos tagját is tartalmazzák.

Ásványi anyagok közül is nehéz olyat mondani, amelyik nincs jelen a zöldbabban, ha ki kellene emelnünk néhányat, akkor a kalcium, magnézium, cink, mangán és vas lennének azok, amelyek mindenképpen említést érdemelnek.

Bár a zöldbab is a hüvelyesek közé sorolható, emésztése jóval könnyebb, mint a szárazbaboké. Kevésbé okoz puffadást, a gyengébb emésztőrendszerrel rendelkezők is általában jól tolerálják.

Mivel a zöldbab kevés szénhidrátot és fehérjét tartalmaz, energiatartalma is rendkívül csekély. 100 g hüvelytermésben mindössze kb. 40-45 kcal található. Annál magasabb viszont a rosttartalma, amely gyengéden tisztítja a bélrendszert, megköti a bélben maradó koleszterindús epét, de az inzulinszabályozásban, ezzel pedig a vércukorszabályozásban is számíthatunk rá. Diétázók, szénhidrát-anyagcsere rendellenességgel élők is bátran ehetik, sőt, kifejezetten javasolt számukra rendszeres fogyasztása.

Aki gyermekkorában eltávolodott a zöldbabfőzeléktől, az se csüggedjen, hiszen rendkívül széleskörűen felhasználható. Aki inkább vizuális típus, azt javaslom, kezdje a barátkozást a zöld változatokkal.

A zöldbab nem igényel hosszú hőkezelést, néhány perc alatt megpárolható, sőt, akár nyersen is dúsíthatjuk vele salátánkat. A vajbab elnevezés sem véletlen, a zöldbabnak nagyon jól áll a vaj. Egy kevés vajon, némi zúzott fokhagymával összepirítva igazán gyors és finom zöldfogással rukkolhatunk elő.

Aki tehát a zöldbabot szereti, fogyassza minél gyakrabban, aki pedig nem lépett vele barátságba ezidáig, adjon még egy esélyt ennek a remek hüvelyesnek!