Mungóbab

HETI AJÁNLAT

Ugyan a mungóbab az ázsiai konyha alapélelmiszere, különleges aromája, jelentős makro—és mikrotápanyag tartalma miatt mára Európában is elismerést nyert.

Mint ahogyan a legtöbb babféle, a mungóban is jelentős növényi fehérjetartalommal illetve rosttartalommal rendelkezik. Főzés előtt érdemes néhány órára beáztatni, így könnyebben, gyorsabban megpuhul.

A csíráztatott mungóbab nyersen is fogyasztható, illetve értékes csíráját is megtaláljuk nagyobb élelmiszerüzletek illetve reform-és bio boltok hűtőpultjaiban.

A mungóbab mikrotápanyagai közül kiemelkedik jelentős réztartalma, amely bőrfiatalító hatása mellett segíti a mungóbabban szintén nagyobb mennyiségben fellelhető vas és kalcium felszívódását. Magnéziumtartalma is kiemelkedő, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a magas vérnyomás, illetve B-vitaminjaival együtt az idegrendszerre is kifejezetten jótékonyan hat.

A napos órák csökkenésével, illetve jelentősebb stresszhatás mellett növekedhet szervezetünk kortizol szintje, amely többek között cirkadián ritmusunkra is kedvezőtlen hatást gyakorolhat. Ha az őszi-téli hónapokban rendszeresen fogyasztunk mungóbabot illetve babcsírát, éjszakai pihenésünk minősége javulhat, kipihentebben ébredhetünk. Magas vastartalma szellemi tevékenységeink hatékonyságát is növeli, oxigenizálja a vért, javítja a memóriát, serkenti az agy munkáját.

Bár a legtöbb szárazhüvelyes nehezen emészthető, a mungóbab ebből a szempontból is kivételes, kevésbé puffasztó hatású mint pl. a szárazbab. A mungóbab ráadásul tartalmaz olyan típusú rostokat és vegyületeket is, amelyek a vastagbélben élő baktériumok számára elengedhetetlenek.

Székrekedés esetén is hatékonyan alkalmazható. A mungóbabban megtalálhatók vízben nem oldódó és vízoldékony rostok egyaránt. Ezek  fokozzák a bélperisztaltikát, gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ezenkívül  megkötik a pangó epét, illetve a bélrendszerben lévő felesleges koleszterint.

Vegetáriánusok és vegán életvitelt folytatók számára is javasolt a mungóbab rendszeres fogyasztása, hiszen bővelkedik jól hasznosuló, esszenciális aminósavakat is tartalmazó növényi fehérjékben.

A mungóbab olyan alapanyag a konyhában, amely felhasználásának csak a képzeletünk szabhat határt. Készülhet belőle leves, krémleves, főzelék, pástétom, hideg és meleg saláta, jó alap lehet párolt és sült zöldségköretekhez, tésztaételekhez, de még töltelékek gazdagítására is remekül használható.