Kapor

HETI AJÁNLAT

A kapor talán a legmegosztóbb fűszernövény, amit ismerünk. Semmihez sem hasonlítható íze és illata egyeseket lázba hoz, míg másokat a világból is ki lehet üldözni vele. Akármelyik tábort is képviseljük, érdemes tudni, hogy a kapor egy rendkívül sokoldalú gyógynövény.

Már az ókorban is felismerték gyógyító erejét az ázsiaiak, középkortól pedig már Európában is egyre inkább megjelent.

A hazai népi gyógyászat is szívesen használja a kaporban rejlő természetes lehetőségeket. Főzetéből hatékony vízhajtó készíthető, sőt, a menstruációs panaszok enyhítésére is alkalmas. Illóolajai remekül enyhíti a gyomorbántalmakat illetve a puffadásos emésztőrendszeri panaszokat. Antimikrobális hatása is igen erős, és bár ma már kevésbé jellemző, régebben külsőleg is gyakran használták, pl. sebgyógyításra.

A kapor vitamin-és ásványianyag tartalma kiemelkedő, vitaminok közül jelentős mennyiségben tartalmaz A, B, C-és E-vitamint, de magnézium, cink és vastartalma is említést érdemel.

Illóolajával enyhíthetők a depressziós tünetek, javítható az alvásminőség. A kaporból főzött tea képes csökkenti a migrénes panaszokat, és egy nemrégiben publikált kutatás alátámasztotta, hogy a kapor az epilepsziás rohamok időtartamának és gyakoriságának csökkentésében is eredményes.

Mindezek után talán már nem lepődünk meg azon sem, hogy a kapor antioxidáns tulajdonságokkal is bír, hatékonyan semlegesíti a szervezetben termelődő szabadgyököket.

Aki a kaprot szereti, bátran használja ezután is, a kapor „remekül áll” az uborkának, túrónak, tojásos, gombás, burgonyás ételeknek, kiváló ízesítője a salátadresszingeknek, de a bátrabbak még édességeket, süteményeket is ízesíthetnek vele. Remekül eltartható fagyasztva is, de ügyeljünk arra, hogy jól záródó zacskóba vagy dobozba csomagoljuk.

Azok, akik a kaprot alapvetőn messziről elkerülik, fontolják meg, hogy időről-időre mégiscsak adnak egy lehetőséget ennek a remek gyógynövénynek. Az ovis tökfőzelék rémképe talán még fel-feldereng, de egy más környezetben, újragondolt koncepcióban van még esély barátságot kötni a kaporral.