A tavaszi fáradtság csökkenthető

HETI AJÁNLAT

Január, február, itt a nyár! Tartja a mondás, és valóban, február hónap beköszöntével valóban úgy tűnhet, hogy felgyorsul az idő. 

Egyre hosszabbak a nappalok, egyre többet süt a Nap, és bár még várhatnak ránk fagyoshetek, mégis egyértelműen érezzük, hogy kifelé megyünk a télből.

Még azok is, akik alapvetően kedvelik a téli hónapokat, ilyenkor vágynak már a napsütésre, madárcsicsergésre, a természet újjáéledésére. De miért lehet akkor mégis, hogy az emberek többsége éppen ilyenkor, koratavasszal érzi rossz passzban magát?

A tavaszi fáradtság kifejezés igencsak helytálló, és tényleges biológiai változásra utal szervezetünkben. A krónikus fáradtságérzés, búskomorság, energiahiány, esetleg depresszió hátterében összetett folyamatok állnak. A fáradtságérzés kialakulását elsősorban hormonális változás, másodsorban pedig mikrotápanyag-hiány okozhatja.


A téli hónapokban, amikor a nappalok rövidebben, szervezetünk több melatonin hormont termel, amelynek következtében növekszik alvásigényünk. És bár elképzelhető, hogy télen kevésbé gyakran éjszakázunk, pl. szabadtéri programok híján, általában napirendünk jelentősen télen sem változik. Ritka az a munkahely például, ahol a téli hónapokban 8 óra helyett elegendő 11-re beérni, ahogyan az iskolai oktatás ütemezése sem változik. A téli időszak végére mindezek miatt már eleve kimerültebbek lehetünk.

Amikor aztán elkezdenek hosszabbodni a nappalok, a melatonin termelés csökken, szerotonin szintünk viszont emelkedni kezd. A szerotonin képződésének fokozódásáért elsősorban a napfény felel, viszont a csökkenő melatonin szint miatt ezekben a hetekben átmeneti zavar állhat be az alvás-ébrenlét egyensúlyában. Ezek a változások okozhatják elsősorban a koratavasszal ránk törő extra fáradtságérzést, kedvetlenséget, amely akár depresszív tünetekkel is társulhat.

A hormonális változások hatását pedig fokozhatják a téli hónapokban megcsappanó vitamin-és ásványianyag-készleteink is. Bár manapság télen is hozzájuthatunk friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz, ezek nem minden esetben tartalmaznak olyan mennyiségű mikro tápanyagot, mint a primőr áru, illetve a lehetőségeink ellenére is jellemzőbb a téli időszakra a zsiradékokban és szénhidrátokban dús táplálkozás.

Jó hír viszont, hogy a tavaszi fáradtság némi tudatossággal megelőzhető. Most még időben vagyunk, hogy változtassunk napirendünkön és táplálkozásunkon!

A rendszeres testmozgás például csodákra képes! A fizikai aktivitás fokozásával nemcsak keringésünk pezsdül fel, de immunrendszerünk is erősödik, illetve olyan endorfinszerű hormonok is felszabadulnak (a szerotonin mellett), amelyek pozitívan befolyásolják közérzetünket. Érdemes azonban a fokozatosság elvét betartani, főleg akkor, ha télen egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset sportoltunk.

Táplálkozási szokásainkon is érdemes tudatosan változtatni. Figyeljünk oda arra, hogy napjában többször, kis mennyiségű ételt vegyünk magunkhoz. Jó, ha mindenegyes étkezés tartalmaz élelmi rostokat is. Mivel az élelmi rostok legfőbb lelőhelye a zöldségek, gyümölcsök, a rostokkal együtt ezek vitaminokkal és nyomelemekkel is ellátják szervezetünket.
Ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról sem! A téli hónapok energiadús, vitamin-és rostszegény táplálkozása során most nagyobb teher jut a kiválasztószervrendszerre, amelyek működését bőséges folyadékbevitellel támogathatjuk. Nemcsak az fontos, hogy a nap során elfogyasszuk a megfelelő mennyiségű folyadékot (ideális testtömeg 4%-át), hanem az is, hogy folyadékbevitelünk-ahogyan táplálkozásunk is a nap folyamán kiegyenlített legyen. Törekedjünk tehát arra, hogy a reggeli ébredés és az esti lefekvés között ne teljen el másfél óránál több úgy, hogy nem ittunk meg legalább egy pohár folyadékot. Igyekezzünk kerülni a cukros, koffeinnel, ízfokozóval, színezékkel teli üdítőitalokat és az alkoholos italokat, folyadék szükségletünk nagy részét vízzel elégítsük ki, amelyet kiegészíthetünk frissen főzött teákkal illetve gyümölcsök és zöldségek présnedveivel.

Ha kellően tudatosak és előrelátóak vagyunk, a most elkezdett könnyed, de rendszeres testmozgással és változatosan összeállított táplálkozással csökkenthetünk az idei tavaszi fáradtság kellemetlen tünetein!