Babatervezés – étrend tervezéssel

HETI AJÁNLAT

 

Már a fogantatást megelőző időszakban rendkívül fontos, hogy az anya vitamin-és ásványianyag raktárai feltöltött állapotban legyenek. Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok illetve nyomelemek szintje ugyanis jelentős befolyással lehet a megtermékenyülés sikerességére. A babatervezés időszakában érdemes kiemelt figyelmet fordítani pl. a folsav,-vas, C-vitamin,- cink-és szelén bevitelre.

A fogantatás sikerét növelő vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

Folsav:

Nemcsak a fogantatáshoz, de a magzat korai fejlődéséhez is elengedhetetlen a megfelelő folsav-ellátottság. A felnőttek számára szükséges mennyiség közel dupláját (kb. 500-600 mikrogramm) igényli ilyenkor a kismama szervezete.
Folsavban gazdag élelmiszerek: hüvelyesek, spenót, spárga, avokádó, brokkoli, tojás, olajos magvak.

Vas:

Kutatások kimutatták, hogy a nők kb. 20%-a úgy esik teherbe, hogy vasszintje nem megfelelő. Bár a kórósan és krónikusan alacsony vasszint időleges meddőséghez is vezethet, a vasraktárak nem megfelelő telítettsége a magzat egészséges fejlődését is veszélyeztetheti. A várandósság alatti vashiányos vérszegénység kialakulásának elkerülése fontos, mivel az növeli a koraszülés, illetve a kis súllyal születés kockázatát, de hatással van az állapotos anya közérzetére is, krónikus fáradtság, gyengeség, ingerlékenység jelei mutatkozhatnak. A folsav illetve C-vitamin fokozza a vas felszívódását, ezért a babatervezés-illetve a várandósság idején egyaránt törekedni kell a szervezet megfelelő ellátottságára.
Vasban gazdag élelmiszerek: bárányhús, máj, tojás, tejtermékek, mogyoró, amaránt, aszalt szilva, mazsola, mák, vargánya gomba

Cink:

A cink szerepe a fogantatásban kettős. A hormonok termeléséhez, így az egészséges női ciklus kialakításához elengedhetetlen, de legalább annyira fontos a férfiak termékenységének fenntartásához is.

Cinkre van pl. szükség a spermium termeléséhez illetve éréséhez. Megfelelő cinkellátottság esetén tehát nemcsak a spermiumszám emelkedik, de a spermiumok mozgékonysága is fokozódik. A termékenységet elősegítő, egészséges étrend kialakítása tehát a leendő szülők mindegyikénél fontos lehet.
Cinkben gazdag élelmiszerek: bárány,-borjú-és marhahús, búzacsíra, hüvelyesek, olajos magvak.

Szelén:

A szelén, mint antioxidáns hatású nyomelem, alapvetően szükséges a fogantatáshoz illetve a vetélés megakadályozásához. Mivel a megfelelő szelén ellátottság a spermiumok számát illetve mozgékonyságát is növeli, érdemes a babatervezést megelőzően a férfiak étrendjét is szelénben gazdaggá tenni.

Szelént tartalmazó élelmiszerek: tőkehússok, tenger gyümölcsei, olajos magvak (pl. paradió!), száraz hüvelyesek, gomba, teljes kiőrlésű gabonák.