Csicseriborsó

HETI AJÁNLAT

Csicseriborsó

A csicseriborsó, vagy népies nevén bagolyborsó a kétszikűek osztályába tartozó pillangósvirágú növény.  Bár hazánk nem jár élen a csicseriborsó termesztésben, az elmúlt évek egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészséges táplálkozás híveinek körében.

 

A csicseriborsó hüvelyes növény, sárgás színű, gömbölyű termései nemcsak ízletesek (dióra emlékeztető ízvilág), de kifejezetten egészségesek is. Mivel a csicseriborsó rosttartalma rendkívül magas, a székrekedés illetve csökkent bélmotilitással járó emésztőrendszeri problémák kezelésében nagyon hatékony. Rostjai közül említést érdemel a pektin, amely az étkezést követő vércukorszint-emelkedést is koordinálja, illetve az emésztőrendszerben kialakuló esetleges gyulladásokat is enyhíti.

Rendszeres fogyasztásával elérhető a vér koleszterin-szintjének csökkenése, így hosszútávon  számos szív-érrendszeri megbetegedés kialakulásának esélyét és redukálja.

A csicseriborsó magas szénhidrát tartalma mellett kiemelkedő fehérjeforrás, tápanyagokban rendkívül gazdag élelmiszer, a vegetáriánusok is előszeretettel fogyasztják.  Makrotápanyagai mellett említést érdemel karotin és E-vitamin tartalma is.

A csicseriborsó számos módon felhasználható, egyre divatosabb nálunk is a csicseriborsókrém, más néven hummusz, de köretként, salátában, vagy önálló ételként, pl. csiseriborsó leves- is fogyasztható.