Édesítőszerek és cukorpótlók - Mik ezek és mi köztük a különbség?

HETI AJÁNLAT

Nehéz eligazodni az édesítőszerek széles választékában. Vannak “jó” és “rossz” édesítésre használt szerek? A jó választáshoz először meg kell érteni a különböző szerek előnyeit és hátrányait.

 

 

Az édesítőszerek és a cukorpótlók a cukortól eltérő, természetesen vagy mesterségesen előállított  adalékanyagok, amiket asztali édesítőként vagy élelmiszerekhez adva, az édes íz fokozására használunk.

Az intenzív édesítőszerek olyan energiamentes édesítők, amik nagyságrendekkel édesebbek, mint a közönséges cukor, így sokkal kisebb mennyiség is elég belőlük az édes íz eléréséhez. Van köztük természetes és mesterséges is. Mivel energiaértékük elhanyagolható, és nem befolyásolják a vércukorszintet ezért megfelelnek a cukorbetegek és a fogyókúrázok igényeinek is.

A cukorpótló és a cukorhelyettesítő fogalmakra, nincs mindenki által elfogadott egységes definíció.  A cukorpótló kifejezést jellemzően a cukorral hasonló édesítő hatású és felhasználású anyagokra, elsősorban a cukoralkoholokra alkalmazzák. Az intenzív édesítőszerekhez hasonlóan a cukoralkoholok is alkalmasak az édes íz kiváltására, de az édesítő erejük jóval gyengébb, így nagyobb mennyiséget kell belőlük használni a cukorhoz hasonló édesség eléréséhez. Emellett a kalóriaértékük sem marad el jelentősen a cukorétól. Az édes íz kiváltása mellett, az élelmiszerekhez hozzáadva, a cukrok funkcionális tulajdonságainak átvételében is fontos szerepük van, mint a szín, az állag vagy a nedvességmegkötő képesség.

A hozzáadott édesítőszereket, a termék címkéken mennyiségüknek megfelelően fel kell tüntetni csökkenő sorrendben. Az édesítésre használt anyagokat is az ismert E-számokkal kell jelölni a csomagoláson. A 900-as csoportban az E950 - 969 közöttiek jelölik az édesítőszereket és cukorpótlókat. Ez alól kivétel a szorbit, a mannit és a glicerin, amik az E420, E421 és E422 jelölést kapták egyéb tulajdonságaik miatt.

Jelenleg az EU-ban 21 édesítő kapott E-számot. Ezek között 3 természetes édesítő, 10 mesterséges és 8 cukoralkohol kapott helyet:

E420 Szorbit (Cukoralkohol)

E421 Mannit (Cukoralkohol)

E422 Glicerin (Cukoralkohol)

E950 Aceszulfám-K (Mesterséges édesítőszer)

E951 Aszpartám  (Mesterséges édesítőszer)

E952 Ciklamát (Mesterséges édesítőszer)

E953 Izomalt (Cukoralkohol)

E954 Szacharin (Mesterséges édesítőszer)

E955 Szukralóz (Mesterséges édesítőszer)

E956 Alitám (Mesterséges édesítőszer)

E957 Thaumatin (Természetes édesítő)

E958 Glicirrhizin (Természetes édesítő)

E959 Neoheszperidin  (Mesterséges édesítőszer)

E960 Stevia glikozidok (Természetes édesítő)

E961 Neotám (Mesterséges édesítőszer)

E962 Aszpartám-aceszulfámsó (Mesterséges édesítőszer)

E965 Maltit (Cukoralkohol)

E966 Laktit (Cukoralkohol)

E967 Xilit (Cukoralkohol)

E968 Eritrit (Cukoralkohol)

E969 Advantám (Mesterséges édesítőszer)

https://www.dietland.hu/termekektags%5B%5D=cukormentes&tags%5B%5D=alacsony+cukortartalm%C3%BA&tipus=%C3%89des%C3%ADt%C5%91k&gyarto=Love+Diet&ord=0&npp=20