Fekete szezámmag

HETI AJÁNLAT

Fekete szezámmaggal egyre gyakrabban találkozhatunk reform-élelmiszer üzletekben, és bár elsőre idegennek tűnhetnek a fekete magocskák, nem járunk rosszul, ha közelebbről is megismerkedünk velük.

A fekete szezámmag valójában a jól ismert aranysárga szezámmag hántolatlan változata. Azáltal, hogy a héj a magokon marad, az apró magokbeltartalmi értéke még kedvezőbbé válik.

Eleve a szezámmag a legmagasabb kálcium-tartalommal rendelkező olajos mag, amit ismerünk, viszont a hántolatlan változat még ennél is többet tartalmaz belőle, ahogyan növényi fehérjékből, illóolajokból és ásványi anyagokból is. Mivel a magokban található kálcium hasznosulása is igen kedvező, növésben lévő gyerekek illetve idősebbek számára is kifejezetten javasolt hetente 2-3 kiskanálnyi mennyiség elfogyasztása a csontok és fogak egészségének megőrzése érdekében.

A fekete szezámmag aromája erőteljesebb, amit pirítással még inkább fokozhatunk, segítve az illóolajok és ásványi anyagok jobb kioldódását is. Növényi olajai telítetlen zsírsavakban gazdagok, fogyasztásukkal csökkenthető az LDL koleszterin-és triglicerid szint, illetve növelhető a HDL koleszterin szintje. Antioxidáns vegyületei megkötik a szabadgyököket, ezzel védve a sejteket az oxidatív folyamatoktól.

A fekete magok rosttartalma kiemelkedően magas, így az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, a bélperisztaltika rendezéséhez is hatékonyan hozzájárulhat. Magnézium -és réztartalma is említést érdemel, ezek szükségesek az ízületek, illetve az ér-és légzőrendszer egészségéhez.

A fekete szezámmagot a hántolt változathoz hasonlóan használhatjuk fel, ahhoz viszont, hogy a lehető leghatékonyabban hasznosulhassanak értékes alkotóelemei, érdemes megpirítani, illetve alkalmanként darált változatban is fogyasztani.