Gluténmentes kozmetikumok

HETI AJÁNLAT

Ahogy a gluténérzékenység egyre elterjedtebb probléma, úgy egyre több termékből találhatunk gluténmentes változatot. Ez a kozmetikumokra is igaz, de valóban  fontos a gluténérzékenyeknek a kozmetikumokat is gluténmentesre cserélni?

 

A glutén alapvetően nem képes a bőrön keresztül felszívódva bejutni a szervezetbe.  Ennek ellenére a kozmetikumok tudnak kiütéseket vagy hasmenést okozni, ha szájon keresztül az emésztőrendszerbe jutnak.

A gluténérzékenyeknek ajánlott főleg a rúzst, de az alapozót, arckrémet és még a testápolót is gluténmentesre cserélni. A bőrnek egyáltalán nincs szüksége a gluténra, és a kozmetikumok készítésénél is nélkülözhető. A következőkre figyelj a kozmetikumok összetevőimnek listájában:

  • Glutének: pl. Hydrolyzed Gluten Protein, Hydrolyzed Wheat Gluten, Tricitum Vulgare Gluten

  • Lisztek: pl. Avena sativa (oat) kernel flour, hydrolyzed oat flour, Secale cereale (rye) seed flour

  • Gabona kivonatok és olajok: pl. Barley extract, fermented grain extract, hydrolyzed malt extract, phytosphingosine extract, Triticum vulgare (wheat) germ extract, Triticum vulgare (wheat) germ oil, yeast extract

  • Proteinek: pl. Hydrolyzed vegetable protein, hydrolyzed wheat protein

  • Keményítők: pl. Hydrolyzed wheat starch, Triticum vulgare (wheat) starch

  • Dextrinek: pl. Dextrin, cyclodextrin,dextrin palmitate, maltodextrin (általában gluténmentes mert kukoricából származik, de nem mindig)

  • E-Vitamin: pl. Tocopheryl Acetate, Tocopherol (olykor búzacsíra az E-vitamin forrása)

A búza latinul “Triticum”, angolul “Wheat”.  A zab latinul “Avena”, angolul “Oat”. A rozs latinul “Secale”, angolul “Rye”. Az árpa latinul “Hordeum”, angolul “Barley”. Minden összetevőt célszerű kerülni, amiben ezek valamelyike szerepel.