Hajdina

HETI AKCIÓ

Dia-Wellness Mogyorókrém 250g

Akciós
  • Kiszerelés:250 g

  • Egységár:4,12 Ft/g

  • Eredeti ár:1 145 Ft/db

1 029 Ft/db

Sol&Ter Jázminrizs 400g

Akciós
  • Kiszerelés:400 g

  • Egységár:239 Ft/db

  • Eredeti ár:265 Ft/db

239 Ft/db

Schär Salinis sósperec 60g

Akciós
  • Kiszerelés:60 g

  • Egységár:5,32 Ft/g

  • Eredeti ár:355 Ft/db

319 Ft/db

Gullon élelmi rostban gazdag gabonakeksz 280g

Akciós
  • Kiszerelés:280 g

  • Egységár:1,52 Ft/g

  • Eredeti ár:469 Ft/db

425 Ft/db

Hajdina

Bár a hajdinát, vagy más néven pohánkát felhasználása miatt a gabonafélékhez soroljuk, valójában a keserűfűfélék családjába tartozik, a rebarbara és a sóska közeli rokona.

hajdina magja nemcsak hogy emberi fogyasztásra alkalmas, a legegészségesebb ételeink alapanyagául szolgálhat. A gabonafélékhez hasonlóan magas szénhidráttartalommal rendelkezik (60-75%), de a keményítőn kívül rengeteg élelmi rostot is tartalmaz. A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, így inzulinrezisztencia esetén is jól használható alapanyag. A rostok másik fontos szerepe a vízmegkötő képesség, amely segíti az emésztőrendszer ürülését, és a vastagbélben élő bélbaktériumok egészséges flórájának megőrzéséhez is hozzájárul.

A hajdina mikrotápanyag-tartalma is figyelemre méltó, vitaminok közül a B-vitamin család számos tagja megtalálható benne. Antioxidáns vitaminok közül E-vitamin tartalmát érdemes kiemelnünk, de a szintén antioxidáns hatású flavonoidokban is bővelkednek a barnás-feketés magvacskák.

A P-vitaminról (más néven rutin) talán ritkábban hallunk, pedig jelentős szerepe van vénák rugalmasságának fenntartásában és a vérnyomás szabályozásában. A  hajdina vérnyomás-szabályozó hatását már régen felismerték, így elődeink igen kedvelt gyógynövényének számított.

Remek hír, hogy az inzulinrezisztencia és a gluténérzékenység mellett ma népbetegségnek számító candida diétában is nagyszerűen beilleszthető ez a sokoldalú álgabona.

És ne gondoljuk, hogy a hajdina csupán főzve fogyasztható! A legszínesebb felhasználási módok közül válogathatunk annak alapján, hogy egész, nyers, pirított vagy puffasztott magokat, darát, őrleményt vagy lisztet vásárolunk. A hajdina magjait pirítva majd párolva pergős, finom dió-aromájú köretet készíthetünk, a puffasztott szemek müzlibe keverve, vagy önmagában nasiként is fogyaszthatók, a dara a hajdinakása legjobb alapanyaga, lisztjéből pedig –egyéb lisztekkel keverve- akár palacsintát is süthetünk.