Karácsonyi fűszerek

HETI AJÁNLAT

Fahéj: Gyulladáscsökkenő hatású, baktérium-és gombaölő gyógynövény, a szájban és garatban élő kórokozók megtelepedését nehezíti. 

Enyhíti a fogínygyulladást, lassítja a fogakon keletkező plakkok képződését. Csökkenti a magas szénhidrát-tartalmú ételek vércukor-emelő hatását, javítja az inzulinválaszt. Serkenti továbbá az agyműködést, de rendszeres fogyasztásával a vér triglicerid szintjét is csökkenteni képes. Mindezek mellett fontos tudni, hogy a  fahéj jelentős mennyiségű fogyasztása (napi több kiskanálnyi mennyiség) a májat megterheli, illetve fokozhatja a cukorbetegségre szedett gyógyszerek hatékonyságát, amely akár veszélyes is lehet.

Szegfűszeg: Erős antimikrobális tulajdonságokkal rendelkezik, a fahéjhoz hasonlóan. Olaját külsőleg alkalmazva csökkenti a gyulladásos bőrproblémákat, illetve a bőr véráramlását növelve, bőrfiatalító hatással is rendelkezik. Érzéstelenítő tulajdonsága miatt alkalmas fogfájás, szájüregi gyulladások, afták fájdalmának enyhítésére. A szegfűszeget elfogyasztva, a teljes szervezet vérkeringését,- ezáltal anyagcseréjét is fokozza. Az emésztőrendszerre is jótékonyan hat, csökkenti a puffadásos panaszokat és optimalizálja a bélperisztaltikát. A szegfűszeg olajában található eugenol segíti az artériák tágulását, csökkentve ezzel a szisztémás vérnyomást.

Szerecsendió: Antimikrobális, baktériumölő tulajdonságai a szerecsendiónak is vannak, de jelentős antioxidáns tartalma is említést érdemel, amely az oxidatív folyamatok során keletkező szabadgyök-képződést lassítja. Kedvezően hat a hormonháztartásra, évszázadok óta természetes vágyfokozóként is használják. A szegfűszeghez hasonlóan a szerecsendió is tartalmaz eugeolt, amelynek fájdalomcsillapító és vérkeringés-fokozó hatása egyaránt jelentős. Friss szerecsendiót mézzel fogyasztva, csökkenthető a gyomorrontás okozta émelygés. A szerecsendió emésztést segítő hatásával serkenti a zsírosabb ételek gyomorból történő ürülését. Magas vastartalma miatt-rendszeresen alkalmazva-emelkedhet a vörös-vérsejtek száma a vérben, vashiány esetén az egyik leghatékonyabb fűszer.

Gyömbér: Az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, amit ismerünk. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, köhögéscsillapító, antimikrobális hatású fűszer. Jelentős mennyiségben tartalmaz A ,- C- E-vitamint, de a B-vitamin család számos tagja is megtalálható benne. Magnézium, vas, kálium-és cink-tartalma is jelentős. Gyomornyugtató-és emésztést javító hatásairól akár egyszeri fogyasztás után is meggyőződhetünk (akár egy darabkánt elrágcsálva, vagy lereszelve, egy kevés mézzel és citromlével összekeverve). Izzasztó hatása révén csökkenti a lázat, bakteriális vagy vírusfertőzés okozta megfázás esetén pedig antimikróbás hatásai is érvényesülnek, de a köhögést is csillapítja. A gyömbér gyulladáscsökkentő a gyógynövény hatását fogyasztásával is kihasználhatjuk, de illóolajával az adott területet (pl. fájó ízületet) bedörzsölve is gyors fájdalom-és gyulladáscsökkentő hatásra számíthatunk.

Vanília: Talán nem is gondolnánk, de a vaníliában a B-vitamin család számos tagja (B1, B2, B3, B5, B6) megtalálható. Szervezetre gyakorolt jótékony hatásainak többsége is a B-vitaminokhoz köthető. Rendszeres fogyasztásával enyhülhetnek a depressziós tünetek, természetes nyugtató hatással rendelkezik , így stresszesebb időszakokban kifejezetten javasolt a természetes vaníliával történő ízesítés. A stressz okozta magas vérnyomást rendszeres fogyasztása enyhítheti, illetve alvászavarok kezelésében is hatékony. Különleges aromáját a vanilin nevű polifenolnak köszönheti, amely egy szabadgyök-megkötő és gyulladáscsökkentő antioxidáns vegyület. A vanília a menstruációs görcsök enyhítésében is segíthet. B-vitaminjai nem csupán az idegrendszer, de a bőr egészségét is segítik fenntartani, illóolaja kifejezetten alkalmas ekcémás, gyulladt bőrfelületek kezelésére.