Kedves Hölgyem!

HETI AJÁNLAT

Üdv!

33 éves leszek,és kezdenénk a lombik programot. Enyhe IR-t diagnosztizàltak amire az orvos azt mondta nem kell még gyógyszer, figyeljek az étkezésemre. Decemberbe nem volt időm normàlisan ètkezni és irdatlan édességet ettem meg fő ételek helyett. A tsh-èrtékem 2,4 lett most, 3hónapja viszont 1,5 volt.
Feltètelezem a nem odafigyelés miatt ugorhatott meg, vagy fogalmam sincs miért.A kérdèsem az lenne hogy a glutèn és tejmentes étkezès kombinàlva az IR diétàval segíthet e helyre hozni az értékeket? Illetve hogy nem vagyok kövér csak hasra pocakos. 163cm vagyok és 63kg. De zsíros vagyok a koleszterinem is magas. A 160 gr ch diéta az nem lenne kevés nekem?

Köszönöm vàlaszàt!

 

Kedves Hölgyem!

Az inzulinrezisztencia és a pajzsmirigy alulműköés járhat együtt (bár az 1,5-ről 2,4-re emelkedett TSH még nem utal önmagában az utóbbira.) 

Az enyhe inzulinrezisztencia miatt is érdemes volna mindenképpen diétázni, és igen, kezdetnek a 160 g-os szénhidráttartalmú étrendet javasolnám én is. 

Viszont a diétának csak egyik paramétere a szh mennyiség korlátozása, legalább annyira fontos a minőségi szénhidrát bevitel (rostban dús szénhidrátok előnyben, hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek kerülése, és csökkentett mennyiségben egyszerű szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek.) 

Továbbá a szénhidrátok megosztása is fontos, minőség és mennyiség alapján egyformán, a különböző étkezések között. Érdemes legalább napi 5 étkezésben gondolkozni, reggeli 30, tízórai20, ebéd 50, uzsonna 20, vacsora40 g-os szénhidrát kerettel.

A kardió jellegű testmozgás is fontos kiegészítője a diétának, ugyanis az ilyen típusú mozgás növeli a sejtek iznzulinérzékenységét. 

Ha lombik programot kezdenek, javasolnám a személyes dietetikai konzultációt, hiszen ilyen esetben méginkább fontos az IR diéta személyre szabása.

Bízom benne, hogy segíthettem!

Üdvözlettel:

Barcza Zsuzsanna