Medvehagyma

HETI AJÁNLAT

Medvehagyma

A medvehagyma évről évre egyre népszerűbb és keresettebb fűszernövény hazánkban is.

A növény elnevezése abból a népi hiedelemből merítkezik, amely szerint a medve, téli álmából ébredve ezt a növény kutatja fel először az erdők mélyén, hogy belőle jól belakmározva új erőre kapjon, és szervezetét megtisztítsa a hosszú tél után.

A medvehagyma illata leginkább a fokhagymáéra emlékeztet, amelyet a levelekben felhalmozott szerves kénvegyületek okoznak. A növény április-május környékén virágzik, fogyasztásra zsenge levelei és hagymája egyaránt alkalmas.

A népi gyógyászat már régóta használja a medvehagymát felső légúti megbetegedések kezelésére, emésztési panaszok enyhítésére illetve különböző eredetű bélfertőzések gyógyítására. A zsenge zöld leveleket általában azok is gond nélkül el tudják fogyasztani, akik a vöröshagymát, fokhagymát nehezen tolerálják.

A medvehagyma szervezetre gyakorolt kedvező hatásait a mai napig vizsgálják. Kutatások igazolják, hogy rendszeres fogyasztása segít a magas vérnyomás csökkentésében, illetve az ingadozó vérnyomás stabilizálásában. 

Mivel a medvehagymában található kéntartalmú vegyületek befolyásolni képesek a szervezetben zajló koleszterin-szintézist, segítségével csökkenthető a vér koleszterinszintje, illetve a koleszterin lerakódások mértéke az erek falában.

Fogyaszthatják gyerekek és idősek egyaránt, felhasználhatjuk nyersen salátákhoz keverve, szendvicsek, hidegtálak ízesítőjéül, de készíthetünk belőle krémlevest, mártást, sőt, pogácsába sütve is nagyon finom! Növekvő népszerűsége és tavaszi szezonja miatt egyre gyakrabban jelenik meg a Húsvéti menü elengedhetetlen elemeként.

Mivel a medvehagyma levelei enyhe véralvadásgátló anyagokat is tartalmaznak, véralvadásgátló készítmények alkalmazásával egy időben fogyasztása nem javasolt, illetve körültekintést igényel.