Mégsem „marad el” idén a nyár?

HETI AJÁNLAT

A kijárási megszorítások illetve a heteken hónapokon át tartó home office jelentősen korlátozott bennünket szokásos napi teendőink elvégzésében, szabadidős programjaink megvalósításában, és a testmozgásban is. Pedig jellemzően éppen az év első hónapjaiban határozzák el legtöbben, hogy elkezdenek sportolni, illetve a megszokott testmozgás mértékét növelik, hogy elégedetten indíthassák a strandszezont.

 

Sokáig persze az is kérdéses volt, hogy lesz e egyáltalán lehetőség idén strandolásra, nyaralásra. Sportolásra kevesebb lehetőségünk jutott, az otthon töltött idő és a növekvő szorongás viszont fokozta a nassolási kedvet. Ennek következtében sokan látják most úgy, hogy nemcsak a nyárra megálmodott „beach body” úszott el idén, de még karácsony után is „kedvesebb” számot mutatott a mérleg, mint most, május végén.

A járványügyi szakemberek optimista becslései alapján úgy tűnik, hogy talán mégiscsak lesz alkalmunk idén nyáron is kimozdulni, belföldi vagy akár külföldi nyaralást szervezni.

És bár fontos, hogy testileg, lelkileg jól érezzük magunkat a szabadság alatt, próbáljunk az egészségünket előtérbe helyező, racionális célokat kitűzni a nyári szezonig, ami az alakformálást illeti. A sportolás és az egészséges táplálkozás csakis hosszútávon képes kifejteni pozitív hatását, így ha az elmúlt hónapokban elengedtük magunkat, vegyünk vissza a múlt év végén megálmodott céljainkból. A hirtelen nagy fizikai terhelés komoly sportsérüléseket eredményezhet, ahogyan a túl szigorú diéták is biztosan megbosszulják magukat.

Próbálj reálisan gondolkozni, néhány tippel segítünk:

  • Étkezz legalább 3-4 alkalommal minden nap! A koplalás nem csak az alapanyagcserédet csökkenti, de könnyen epekőképződéshez is vezethet. A nyaralás alkalmával (ahol majd már megengedsz magadnak finom falatokat) jelentkező görcsös rosszullét tönkreteheti a pihenést.
  • A szigorú kalória és szénhidrát megszorítás helyett igyekezz minél több rostban dús élelmiszert fogyasztani. A teljes őrlésű gabonák és a friss zöldségek biztosítják szervezeted szénhidrát igényét, de magas rosttartalmuk miatt el is telítenek.
  • Ügyelj a rejtett zsiradékokra! A light élelmiszerek gyakran kevesebb szénhidrátot tartalmaznak ugyan, de zsírtartalmuk magasabb lehet a normál termékeknél. Ha pl. gyümölcs joghurtot ennél, válassz hozzá zsírszegény natúr joghurtot, és állítsd össze magad, friss gyümölcsökből. Az otthon készített változat nem csak „alakbarát” lesz, de vitaminokban és rostokban is dúsabb.
  • A fehérje nem egyenlő a csirkemellel. Fogyaszthatsz akár disznóhúst is, ha zsírszegény részeket választasz (pl. szűzpecsenye, comb), és az ételkészítés során sem használsz feleslegesen zsiradékot (pl. sütőzacskó, grill). A tengeri halakat mindenképpen iktasd be étrendedbe, hiszen az omega zsírsavak nagyban hozzájárulnak a megfelelő anyagcseréhez!
  • Fogyassz sok folyadékot! Nem csupán az a fontos, hogy egy nap mennyit ittál, hanem az is, hogy folyamatos volt e a hidratálás. Ügyelj rá, hogy ne teljen el egy nap sem 1,5 óránál több (a felkelés és a lefekvés között), hogy nem ittál meg legalább egy pohár vizet!
  • Óvatosan az alkohollal! Bár a vendéglátóhelyek lassan megnyitnak, ne feledd, az alkoholos italok energiatartalma magas, ráadásul a szervezetünk rendkívül könnyen „készít” belőle depózsírt. Néha egy-egy fröccs beleférhet a barátokkal, de a sört és a tömény italokat jobb, ha kerülöd!
  • Mértéket a testmozgásban is! A hónapok alatt kimaradt edzéseket nem tudod néhány hét alatt pótolni. Engedd, hogy izmaid hozzászokjanak az újbóli terheléshez. Vegyél vissza a súlyokból, a távból és a tempóból, ötvözd a mozgástípusokat! Törekedj a biztonságra, minden sporttevékenység előtt melegíts be, és annak végeztével a nyújtásról se feledkezz meg!