Sütőtök

HETI AJÁNLAT

A sütőtök élénksárga színe sejteti velünk, hogy nemcsak egy mutatós, jellegzetesen karakteres megjelenésű, de igen egészséges tökfélével van dolgunk.

A sütőtöknek számtalan alfaját ismerjük, eredeti származási helye Közép-és Dél-Amerika. Amerikában, illetve az elmúlt évtizedben már hazánkban is szokássá vált Halloween ünnepén töklámpást készíteni, amely a hiedelem szerint elűzi az ártó szellemeket.

A sütőtök húsának kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, mára viszont tudományosan is alátámasztott tény, mennyi vitamint, ásványi anyagot, illetve az emberi szervezet számára kedvező hatású vegyületet rejtenek ezek a szürkés-sárgás, gyakran ezüstfehér héjú, narancssárga húsú, változatos alakú óriástermések.

Magyarországon a leghíresebb sütőtöktermesztő vidék Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, Nagydoboson  és környékén.

A sütőtök mélysárga színét karotintartalma adja (3,8-4 mg/ 100g), amely az egyik legerősebb természetes antioxidáns vegyület. Megköti a szervezetben képződő szabadgyököket, így gátolja a karcinogén anyagok felhalmozódását, védve a szervezetet a daganatok kialakulásától.

A béta-karotin az A vitamin előanyaga, amelyet a máj képes raktározni, és szükség esetén retinollá alakítani. 10 dkg sütőtök a napi A-vitamin szükséglet dupláját tartalmazza.

 Az A-vitamin elengedhetetlen többek között a szem megfelelő működéséhez, a bőr, a csontok és a fogak egészségéhez. A sütőtökben szintén megtalálható lutein és zeaxantin nevű antioxidánsok pedig bizonyítottan gátolják a szürkehályog illetve egyéb időskori szembetegség kialakulását.

Az emberi szervezet számára szükséges vitaminok és ásványi anyagok közül szinte minden megtalálható a sütőtök húsában illetve magjában. A teljesség igénye nélkül jelentős mennyiséget tartalmaz pl. B-vitaminokból, folsavból, C-vitaminból, cinkből, mangánból, vasból, kálciumból. Káliumtartalma 30%-kal magasabb a banánénál.

Különlegesen magas biológiai értéke gyakorlatilag minden irányból támogatja egészségünket. Kiemelkedően magas rosttartalma tisztítja az emésztőrendszert, a legjobb természetes orvossága a székrekedésnek, illetve pektintartalmánál fogva segíti a gyulladásos bélbetegségek tüneteinek enyhítését, a fellángolások számának csökkentését.

A sütőtök magjai fitoösztrogéneket tartalmaznak, amelyek hatásosnak bizonyultak a magas vérnyomás kezelésében, mind a szisztolés mind pedig a diasztolés értékek hatékony csökkentésével.

A sütőtök igen magas B-vitamin tartalommal rendelkezik, gyakorlatilag a B-vitamin család összes tagját tartalmazza. Ezzel támogatja többek között a szénhidrát-anyagcserét, illetve segíti az idegrendszer egészséges működését. A tökmagolajban található L-triptofán nevű vegyület elősegíti a jó alvást illetve csökkenteni képes a depressziós tüneteket. Az ősz beköszöntével, a napos órák számának csökkenésével mindannyian melankólikusabbakká válunk. Milyen szerencse, hogy a sütőtök szezonja éppen erre az időszakra esik!

100 g sütőtök mindössze kb. 80 kcal-t tartalmaz, magas rosttartalma miatt sokáig eltelít, egyenletes vércukor-és inzulinszintet biztosítva. Tökéletes desszert lehet ebéd után, de akár uzsonnaként is kiváló.

Bár a legtöbb háztartásban egyszerűen, sütőben sütve készítik, ma már számtalan izgalmas recept fő alapanyaga a sütőtök. Készülhet belele pl. rizottó, csatni, lekvár, pite, muffin, de akár a galuskatésztát is „megfesthetjük” ezzel a csodálatosan egészséges őszi finomsággal.