Tökmag, tökmagolaj

HETI AJÁNLAT

Tökmag, tökmagolaj

A tökmag sokakban ébreszt nosztalgikus emlékeket, hiszen a napraforgó mellett ez az az olajos mag, amit minden gyermek imádott rágcsálni,  főként ha azt vidéken, szülők, nagyszülők kertjében zsákmányolhatta.

Amíg régen jó móka és időtöltés volt a tökmag bontása és majszolása, ma már csak kevesen választják nassolnivalóként a héjas tökmagot. Az elmúlt évtizedekben ugyanis, hazánkban is elterjedt az olajtök mezőgazdasági termesztése.

Az olajtök egy olyan speciális tökfajta, amelyet elsősorban nem húsa, hanem rendkívül gazdag magtermése miatt termesztenek.  Ráadásul, az olajtök magjait még hámozni sem kell, mivel a magok körül nem alakul ki a kemény héjréteg. Természetesen, ezt a tökfélét nemcsak nassolási célból termesztik, belőle nyerik a rendkívül gazdag tápanyag-, vitamin-és ásványi anyag tartalmú tökmagolajat is.

A tökmag kb. 630 kcal/100 g energiatartalommal rendelkezik, magas kalóriatartalmát több mint 50%-os zsírtartalmának köszönheti, de kiemelkedő növényi fehérjetartalma is (kb. 34 g/100 g). A tökmag szénhidrátot alig tartalmaz (kb. 4 g/100g), viszont rosttartalma annál jelentősebb. Zsírban oldód vitaminjai közül említést érdemel az A- E és D-vitamin, de a B-vitamin család számos tagja is megtalálható benne.  Ásványi anyagok közül kiemelkedő mennyiségben tartalmazza a magnéziumot, a káliumot, a szelént, a rezet illetve a cinket. Utóbbi kettő kiemelten fontos a férfiak számára, a prosztata és a húgyhólyag egészségének megőrzése érdekében.  Ezek mellett a tökmag természetesen még számos, előnyös tulajdonsággal bír.

 A tökmagolaj bizonyítottan csökkenti a HDL koleszterin szintet, ezzel véd az érelmeszesedéstől, és gátolja/lassítja az egyéb szív-érrendszeri problémák kialakulását. Köszvény esetén is javasolt fogyasztása, ugyanis serkenti a purin ürülését a szervezetből.

A tökmag magas rosttartalma fokozza a bélperisztaltikát, így segítve az emésztőrendszer  egészséges működését.

Fogyasszunk tehát naponta egy kevés tökmagot, vagy használjuk értékes tökmagolajat salátáink gazdagításához. De vigyázzunk, a tökmag és olaja ugyan rendkívül gazdag értékes tápanyagokban, magas energia tartalmánál fogva túlzott fogyasztása súlygyarapodást is okozhat.

 

https://www.dietland.hu/egyeb-reform-elelmiszer/olajok-zsirok-kremek/love-diet-tokmagolaj-250ml

https://www.dietland.hu/termekek/love-diet-tokmagliszt-500g