Savas és lúgos élelmiszerek

HETI AJÁNLAT

Egy átlag magyar ember étrendje többségében olyan ételekből áll, amelyek vérünkre savasító hatással vannak. A savas-lúgos egyensúly felbomlása pedig előbb-utóbb betegségekhez vezet. A megfelelő anyagcseréhez és a kórokozókkal szembeni eredményes küzdelemhez ugyanis enyhén lúgos környezet szükséges.

A szervezet elsavasodását sajnos a rohanó életmód, és a tervszerűtlen étrend is elősegíti. A mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a gyorséttermekben sebtében befalt üres kalóriák mind-mind ludasak ebben.

Milyen tünetekkel jár az elsavasodás?

Ha a szervezet pH értéke eltér az optimálistól, annak a következő jelei lehetnek:

  • Gyakori fáradtságérzet
  • Fejfájás
  • Az immunrendszer gyengesége
  • Emésztési problémák
  • Bőrbetegségek, narancsbőr

Ha a savasság tényéről számszerűleg is meg akarunk bizonyosodni, cseppentsünk lakmuszpapírra egy kis nyálat, és figyeljük a hatást. Ha a papír kék színre vált, a szervezet sav-lúg egyensúlya rendben van. Ha viszont zöld, vagy sárga színt látunk, ideje változtatni az életmódunkon, mert nem lesz jó vége!

Ideális esetben az étrend 80 százalékát lúgos, 20 százalékát pedig savas ételek alkotják. Bár ennek kivitelezése elsőre szinte lehetetlennek tűnik, csak néhány szabályt kell betartanunk. Először is vegyük át, mely ételek tartoznak a savasító és lúgosító kategóriába:

 

Élelmiszer kategória
Erősen lúgosító
Lúgosító
Enyhén lúgosító
Enyhén savasító
Savasító
Erősen savasító
Hüvelyesek
Zöldségek
spárga, hagyma, spenót, brokkoli, fokhagyma
tök, zöldbab, cékla, zeller, cukkíni, édesburgonya
répa, paradicsom, gomba, káposzta, karfiol, héjas burgonya
főtt spenót, vese bab
hámozott burgonya, bab
 
Gyümölcsök
citrom, dinnye, lime, grapefruit, mangó, papaya
datolya, füge, sárgadinnye, szőlő, kivi, alma, körte, mazsola
narancs, banán, cseresznye, ananász, barack, avokádó
szilva, gyümölcslevek
meggy, befőttek
áfonya, bogyósok, édesített gyümölcslevek
Gabonafélék
 
 
lencse, kukorica, vadrizs
rozs, barnarizs
fehér rizs, zab
búza, fehér kenyér, tésztafélék, kekszek
Húsok
 
 
 
máj, osztriga, vadhús, halak
pulyka, csirke, bárány
marha, sertés, kagyló, szalámi, felvágottak, májkrémek
Tojás és tejtermékek
 
 
szójatej, kecsketej
tojás, vaj, joghurt, tejszín, cottage cheese
nyers tej
Parmezán sajt,  lágy sajtok, kemény sajtok, homogenizált tej, fagylalt
Magvak
 
mandula
gesztenye, kókusz mogyoró
tökmag. szezámmag, napraforgómag
pekán dió, kesudió, pisztácia
földimogyoró, dió
Olajok
olívaolaj
 
 
kukorica olaj, napraforgó olaj, margarin, zsír
 
 
Üdítőitalok
gyógyteák, limonádé
zöld tea
gyömbér tea
tea, kakaó
kávé, bor
sör, likőr, kóla
Édesítők
sztívia
juharszirup
nyers méz, nyers cukor
feldolgozott méz
cukor, barnacukor,
mesterséges édesítők

 

Láthatjuk, hogy elsősorban a zöldség- és gyümölcsfélék között találunk lúgosításra alkalmas élelmiszereket. Erősen ajánlott a húsféléket, és más magas fehérjetartalmú ételeket mindig nagy adag zöldséggel fogyasztani, csakúgy, mint a keményítőféléket. A húsokat pároljuk, a zöldségeket, gyümölcsöket pedig lehetőség szerint nyersen fogyasszuk.

A lúgosításban nagy segítségünkre lehet egy megbízhatóan működő lúgosító készülék (http://www.glutenmentesbolt.hu/vizionizator-keszulekek/alkapod-hordozhato-vizionizator-lugosito-keszulek ), mellyel a csapvízből 5-10 perc alatt ionizált, lúgos vizet készíthetünk. Ez az eszköz nem lúgosító anyag hozzáadásával, hanem a víz szerkezetének átalakításával éri el a 8,5-9,5 pH értéket. Mivel sokszor képtelenség annyi zöldséget és gyümölcsöt elfogyasztani, amennyi semlegesítené a savasító ételek hatását, érdemes mindig magunknál tartani egy-két liternyi friss, ionizált vizet.




vissza a főoldalra