Savas és lúgos élelmiszerek
HETI AJÁNLAT
Egy átlag magyar ember étrendje többségében olyan ételekből áll, amelyek vérünkre savasító hatással vannak. A savas-lúgos egyensúly felbomlása pedig előbb-utóbb betegségekhez vezet. A megfelelő anyagcseréhez és a kórokozókkal szembeni eredményes küzdelemhez ugyanis enyhén lúgos környezet szükséges.
A szervezet elsavasodását sajnos a rohanó életmód, és a tervszerűtlen étrend is elősegíti. A mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a gyorséttermekben sebtében befalt üres kalóriák mind-mind ludasak ebben.
Milyen tünetekkel jár az elsavasodás?
Ha a szervezet pH értéke eltér az optimálistól, annak a következő jelei lehetnek:
- Gyakori fáradtságérzet
- Fejfájás
- Az immunrendszer gyengesége
- Emésztési problémák
- Bőrbetegségek, narancsbőr
Ha a savasság tényéről számszerűleg is meg akarunk bizonyosodni, cseppentsünk lakmuszpapírra egy kis nyálat, és figyeljük a hatást. Ha a papír kék színre vált, a szervezet sav-lúg egyensúlya rendben van. Ha viszont zöld, vagy sárga színt látunk, ideje változtatni az életmódunkon, mert nem lesz jó vége!
Ideális esetben az étrend 80 százalékát lúgos, 20 százalékát pedig savas ételek alkotják. Bár ennek kivitelezése elsőre szinte lehetetlennek tűnik, csak néhány szabályt kell betartanunk. Először is vegyük át, mely ételek tartoznak a savasító és lúgosító kategóriába:
Élelmiszer kategória
|
Erősen lúgosító
|
Lúgosító
|
Enyhén lúgosító
|
Enyhén savasító
|
Savasító
|
Erősen savasító
|
Hüvelyesek
Zöldségek |
spárga, hagyma, spenót, brokkoli, fokhagyma
|
tök, zöldbab, cékla, zeller, cukkíni, édesburgonya
|
répa, paradicsom, gomba, káposzta, karfiol, héjas burgonya
|
főtt spenót, vese bab
|
hámozott burgonya, bab
|
|
Gyümölcsök
|
citrom, dinnye, lime, grapefruit, mangó, papaya
|
datolya, füge, sárgadinnye, szőlő, kivi, alma, körte, mazsola
|
narancs, banán, cseresznye, ananász, barack, avokádó
|
szilva, gyümölcslevek
|
meggy, befőttek
|
áfonya, bogyósok, édesített gyümölcslevek
|
Gabonafélék
|
|
|
lencse, kukorica, vadrizs
|
rozs, barnarizs
|
fehér rizs, zab
|
búza, fehér kenyér, tésztafélék, kekszek
|
Húsok
|
|
|
|
máj, osztriga, vadhús, halak
|
pulyka, csirke, bárány
|
marha, sertés, kagyló, szalámi, felvágottak, májkrémek
|
Tojás és tejtermékek
|
|
|
szójatej, kecsketej
|
tojás, vaj, joghurt, tejszín, cottage cheese
|
nyers tej
|
Parmezán sajt, lágy sajtok, kemény sajtok, homogenizált tej, fagylalt
|
Magvak
|
|
mandula
|
gesztenye, kókusz mogyoró
|
tökmag. szezámmag, napraforgómag
|
pekán dió, kesudió, pisztácia
|
földimogyoró, dió
|
Olajok
|
olívaolaj
|
|
|
kukorica olaj, napraforgó olaj, margarin, zsír
|
|
|
Üdítőitalok
|
gyógyteák, limonádé
|
zöld tea
|
gyömbér tea
|
tea, kakaó
|
kávé, bor
|
sör, likőr, kóla
|
Édesítők
|
sztívia
|
juharszirup
|
nyers méz, nyers cukor
|
feldolgozott méz
|
cukor, barnacukor,
|
mesterséges édesítők
|
Láthatjuk, hogy elsősorban a zöldség- és gyümölcsfélék között találunk lúgosításra alkalmas élelmiszereket. Erősen ajánlott a húsféléket, és más magas fehérjetartalmú ételeket mindig nagy adag zöldséggel fogyasztani, csakúgy, mint a keményítőféléket. A húsokat pároljuk, a zöldségeket, gyümölcsöket pedig lehetőség szerint nyersen fogyasszuk.
A lúgosításban nagy segítségünkre lehet egy megbízhatóan működő lúgosító készülék (http://www.glutenmentesbolt.hu/vizionizator-keszulekek/alkapod-hordozhato-vizionizator-lugosito-keszulek ), mellyel a csapvízből 5-10 perc alatt ionizált, lúgos vizet készíthetünk. Ez az eszköz nem lúgosító anyag hozzáadásával, hanem a víz szerkezetének átalakításával éri el a 8,5-9,5 pH értéket. Mivel sokszor képtelenség annyi zöldséget és gyümölcsöt elfogyasztani, amennyi semlegesítené a savasító ételek hatását, érdemes mindig magunknál tartani egy-két liternyi friss, ionizált vizet.
vissza a főoldalra