Versenykiírás

Panettone Gluténmentesen és laktózmentesen

HETI AJÁNLAT

Panettone Gluténmentesen és laktózmentesen
1 db 8 főre

Elő tészta:
12 g Instant élesztő
80 ml laktózmentes tej
70 g Naturbit alfamix
10 g kristálycukor

Tészta:
300 g laktózmentes vaj
370 g naturbit alfamix
4 db m méretű tojás
1 bő tk só
130 g kristálycukor
1 tk vanília aroma
100 g narancshéj kandírozott
150 g aranymazsola
20 g mazsola

Tetejére:
1 db tojás
szeletelt mandula

 

 

 

Elő tészta: Az instant élesztőt a langyos laktózmentes tejben elkeverjük majd 10 percig pihentetjük. Ezután rászórjuk a kristálycukrot és a naturbit alfamixet és lefóliázva a konyhapulton pihentetjük 1 órán keresztül. 

Miután lejárt az 1 óra folytatjuk a tésztával amihez az összetevőket a laktózmentes vaj kivételével tálba mérjük és az elő tésztával elkezdjük gyúrni.
Mikor kezd a tészta összeállni adjuk hozzá a mazsolákat és kandírozott narancshéjat. 
Legvégül a vajat is gyúrjuk bele ezzel egy lágy tésztát kapunk amit hagyjuk a keverőtálba és egy éjszakára helyezzük lefóliázva hűtőbe. 
Reggel gyúrjuk át mert egy masszív kemény tésztát veszünk ki az edényből. Miután ez megtörtént helyezzük a tésztagombócot 16-os panettone formába ami 13 cm magas.
A tésztát újra fedjük le fóliával majd hosszú ideig kelesszük értem itt kb 10 órán keresztül a konyhapulton. 
Sokáig valóban nem fogunk kimagasló változást tapasztalni majd egyszer csak észrevehetjük,hogy elkezd lazulni a tészta. A vaj olvadni kezd ezért érdemes a forma alá helyezni valamit . 
Mikor kellőképpen megkelt egy "bőrszerű" réteg fog képződni rajta ezt egy olló vagy kés segítségével metsszük  +-be a közepén. Kenjük le tojással szórjuk meg szeletelt mandulával és előmelegített sütőben 160 fokon süssük 70-75 percig.
Sütése a sütő teljesítményétől függ nekem kellett az a 75 perc mire tűpróbám jó lett. 
Ezt követően a tésztát a formába hagyjuk kihűlni majd könnyedén eltudjuk távolítani a formát amennyiben mégsem akkor vágjuk körbe a tészta szélét a formában.
A + irányú becsípés hatására gyönyörűen ki fog nyílni a panettonenk és varázslatosan néz ki az ünnepi asztalon akár egy szép szalaggal átkötve vagy csak úgy a karácsony színei között. 


vissza a főoldalra